eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb fenyegető üzenet Berlinnek és Bécsnek

Az interneten újabb fenyegető hangú videó üzenet bukkant fel. Az idén ez már a második figyelmeztetés a berlini és bécsi kormány számára, hogy vonja ki a csapatait Afganisztánból. A belügyminiszter szerint ugyan nem kell túlértékelni a fenyegetés jelentéségét, de az üzenet tanúsága szerint Németország is a terroristák célpontjává vált.

A négy perc hosszúságú német nyelvű üzenetben a magát Globális Iszlamista Médiafrontnak nevező csoport azt veti a berlini kormány szemére, hogy törvénytelenül állomásoztat fegyveres alakulatokat Afganisztánban, és így próbálja meg a hithű mohamedánok letéríteni a helyes útról.

A fenyegetésben szó van arról is, hogy a tálib erők offenzívára készülnek, és ennek során nem fogják kímélni a Kabultól északra kivezényelt német egységeket sem.

A videó üzenetben látható Angela Merkel kancellár és Beckstein bajor tartományi kormányfő, valamint német katonák egy csoportja is.

Wolfgang Schäuble belügyminiszter a fenyegetéssel kapcsolatban higgadtságra szólított fel és rámutatott arra, hogy az üzenet nem tartalmaz konkrétumot, de ismét arra utal, hogy Németország is a nemzetközi terrorizmus fókuszába került.

Ausztriáról csak a végén, két vonatkozásban történik rövid említés: egyrészt szóba hozza az osztrák haderő afganisztáni jelenlétét, másrészt annak a házaspárnak a haladéktalan szabadon bocsátását követelik, akiket ősszel vettek őrizetbe Bécsben terrorizmus gyanújával.

A 22 éves férjről a hatóságok feltételezik, hogy ő működtette a Globális Iszlamiszta Médiafront honlapját és kapcsolatban állt az al-Kaidával. Márciusban a front már hasonló videó üzenetet helyezett el az interneten, ugyancsak Berlinnek és Bécsnek címezve.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×