Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb fenyegető üzenet Berlinnek és Bécsnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az interneten újabb fenyegető hangú videó üzenet bukkant fel. Az idén ez már a második figyelmeztetés a berlini és bécsi kormány számára, hogy vonja ki a csapatait Afganisztánból. A belügyminiszter szerint ugyan nem kell túlértékelni a fenyegetés jelentéségét, de az üzenet tanúsága szerint Németország is a terroristák célpontjává vált.

A négy perc hosszúságú német nyelvű üzenetben a magát Globális Iszlamista Médiafrontnak nevező csoport azt veti a berlini kormány szemére, hogy törvénytelenül állomásoztat fegyveres alakulatokat Afganisztánban, és így próbálja meg a hithű mohamedánok letéríteni a helyes útról.

A fenyegetésben szó van arról is, hogy a tálib erők offenzívára készülnek, és ennek során nem fogják kímélni a Kabultól északra kivezényelt német egységeket sem.

A videó üzenetben látható Angela Merkel kancellár és Beckstein bajor tartományi kormányfő, valamint német katonák egy csoportja is.

Wolfgang Schäuble belügyminiszter a fenyegetéssel kapcsolatban higgadtságra szólított fel és rámutatott arra, hogy az üzenet nem tartalmaz konkrétumot, de ismét arra utal, hogy Németország is a nemzetközi terrorizmus fókuszába került.

Ausztriáról csak a végén, két vonatkozásban történik rövid említés: egyrészt szóba hozza az osztrák haderő afganisztáni jelenlétét, másrészt annak a házaspárnak a haladéktalan szabadon bocsátását követelik, akiket ősszel vettek őrizetbe Bécsben terrorizmus gyanújával.

A 22 éves férjről a hatóságok feltételezik, hogy ő működtette a Globális Iszlamiszta Médiafront honlapját és kapcsolatban állt az al-Kaidával. Márciusban a front már hasonló videó üzenetet helyezett el az interneten, ugyancsak Berlinnek és Bécsnek címezve.

Hanganyag: Vincze András