eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Föld legszennyezettebb részei

Az amerikai Blacksmith Intézet összeállította a világ tíz legsúlyosabban szennyezett területének listáját, amelyen főleg a volt szovjet tagköztársaságok, valamint Kína és India szerepel, de idén rákerült Peru és Zambia is.

A független amerikai környezetvédő csoport, a Blacksmith Institute 2003-ban indította útjára a "Szennyezett helyek" elnevezésű kezdeményezést, és többéves adatgyűjtés után nyilvánosságra hozta bolygónk legszennyezettebb területeinek listáját.

A jelentés szerint 12 millió embert érint a súlyos szennyezés, amelyért a többi mellett a vegyi-, a fémfeldolgozó és a bányaipar a felelős. A hatások között krónikus betegségek és a korai halálozás is előfordul.

Idén került fel a listára a kínai Tianjing, ahol potenciálisan 140 ezer ember válhat ólommérgezés áldozatává, egy ólomkitermelő telep miatt. Figyelemre méltó egyébként, hogy a Világbank adatai szerint a Föld húsz legszennyezettebb városából 16 Kínában található.

Az indiai Sukinda városában 12 bánya üzemel környezetvédelmi irányelvek nélkül. A kitermelés során keletkező veszélyes vegyi anyagokat egyszerűen beleeresztik az ivóvízbe.

Az azerbajdzsáni Szumgajitban élők között 51 százalékkal magasabb a rákos megbetegedés kockázata, mint az ország más területein; és gyakoribbak a születési rendellenességek és a genetikai mutációk is a vegyszer- és nehézfémszennyezés miatt.

A zambiai Kabwe városát "rézövezetnek" is nevezik. Az itt élő gyerekek vérében az ólomkoncentráció tízszerese az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott egészségügyi határértéknek. A veszélyeztetettek száma meghaladja a 250 ezret.

A perui La Oroya bányásztelepülésen pedig 35 ezer embert és a környezetet veszélyeztetik a fémfeldolgozás miatt kialakuló savas esők.

2006-ban egyébként a lista éllovasa még mindig Csernobil, ahol 1986. április 2-án következett be a világ legnagyobb nukleáris katasztrófája; amely a mai napig 5-8 millió embert érint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×