eur:
391.18
usd:
366.7
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Tőkés nem kér az RMDSZ listájából

Nem fogadta el az RMDSZ európai parlamenti választási listáján kínált második helyet a királyhágó-melléki református püspök. Bár a választások csak november végén lesznek, Tőkés László valószínűleg független jelöltként indul.

Megegyezés nélkül zárult az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács többfordulós tárgyalássorozata.

Az utolsó egyeztetésen a két szervezet vezetője sem tudott megegyezni arról, hogy miként működjenek együtt az európai parlamenti választásokon.

Az élesen kettéosztott erdélyi magyarság egysége érdekében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a párt választási listáján Markó Béla elnök után a második helyet kínálta a királyhágó-melléki református püspöknek, Tőkés László azonban - megfogadva támogató szervezetei tanácsát - a független indulás mellett döntött.

"Mi átfogó megegyezésre törekszünk, az összefogás nemzeti programját javasoltuk, egy gyökeres rendszerváltozást a magyar politikai és közéletben, erre azonban az RMDSZ alapjában véve nem volt hajlandó" - mondta az InfoRádiónak Tőkés László.

"Az RMDSZ-nek nagy deficitje, hogy teljesen lemondott a magyar érdekek önálló nemzetközi képviseletéről, a saját külpolitikáját alárendelte a román külpolitikának. Nekünk nem kell olyan képviselet Brüsszelben - akkor inkább ne legyen -, amelyik éppen a magyar érdekek képviseletét tagadja meg" - tette hozzá a királyhágó-melléki püspök.

Markó Béla elmondta: nem érti, miért nem született megállapodás, hiszen az RMDSZ készen állt a kompromisszumra.

"Tőkés László azért jutott rossz döntésre, mert a körülötte lévők meggyőzték arról, hogy itt van valamiféle konfrontációnak a pillanata, és független jelöltként eljuthat Brüsszelbe" - közölte Markó Béla.

A felek leszögezték, hogy nem fognak egymás mellett kampányolni, és tiszteletben tartják a választás szabadságát.

Szakértők azonban már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy ha a két szervezet nem fog össze, akkor veszélybe kerülhet a romániai magyarság brüsszeli képviselete.

A bukaresti Új Magyar Szó szerint ha létrejönne a közös lista, akkor három romániai magyar képviselője is lehetne az Európai Parlamentnek, külön-külön viszont sem az RMDSZ, sem Tőkés László nem kapna annyi szavazatot, amellyel akár egy képviselő is kijuthatna Brüsszelbe.

Az erdélyi Krónika című napilap korábban azt írta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség lejtmenetben van, és határozottan rontaná Tőkés László megítélését, ha bármilyen formában is szövetkezne velük.

A vezércikkben az olvasható, hogy 2009-ben úgyis újabb európai parlamenti választásokat tartanak, immáron az összes uniós tagállamban, így nem olyan nagy a tét.

A novemberi voksolással viszont le lehetne mérni a szervezetek valódi támogatottságát, ami hasznos lehet a jövő évi parlamenti választások előtt is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×