eur:
391.1
usd:
366.48
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Online házkutatás: ismét fellángolt a vita

Németországban folytatódik a kiterjedt nyomozás a héten terrorizmus vádjával őrizetbe vett három férfi cinkosainak felkutatására. Közben ismét fellángolt a vita az online házkutatások ügyében, mert a belügyminiszter szerint a terroristák a legmodernebb technikai eszközökkel tartják a kapcsolatot egymás között.

Wolfgang Schäuble német belügyminiszter a kereszténypártok támogatásával már hosszabb ideje szorgalmazza, hogy az online házkutatást rendkívüli esetben bírói végzés nélkül is tegyék lehetővé a nyomozók számára.

Brigitte Zypries, az igazságügyi tárca vezetője a koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt és az ellenzék egyetértésével határozottan ellenzi a tervet, és azzal érvel, hogy a legújabb akció sikerének tanúsága szerint a hatóságok eddig is eredményesen léptek fel a terroristák terveivel szemben, ezért még rendkívüli helyzetben sem szabad az alkotmányba foglalt demokratikus szabadságjogokat csorbítani.

A bajor tartományi belügyminiszter, Günter Beckstein most újabb érvvel sietett Schäuble segítségére, és egy interjúban rámutatott arra, hogy a most letartóztatott három terroristagyanús személy rendszeresen használta az internetet, következésképpen a hatóságok több információval rendelkezhetnének, ha jogukban állna az online házkutatás.

Beckstein szerint már a tartományi belügyminiszterek péntekre tervezett értekezletén döntést kellene hozni arról, hogy szélsőséges beállítottságból fakadó erőszak megakadályozására a nyomozószervek bírói engedély nélkül is átvizsgálhassák a gyanúsítottak számítógépét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×