eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Rémálom a játékboltok számára" a veszélyes játékok visszahívása

Összesen 18 millió kínai gyártású játékot hívott vissza forgalmazójuk, az amerikai Mattel cég, a termékeken található apró mágnesek és ólmot tartalmazó festék miatt. A cég vezetője bocsánatot kért a szülőktől és azt mondta: most a gyerekek biztonsága a legfontosabb.

A világ több millió gyerekszobájában kutatnak az aggódó szülők az amerikai Mattel által forgalmazott játékok után, melyeknek listáját tegnap tette közzé a cég. A visszahívás oka az a hamisított és veszélyes ólmot tartalmazó festék, amellyel a cég egyik kínai beszállítója díszítette a játékokat.

Bár egyesek számára a kínai termékek az olcsó fröccsöntött bóvlit jelentik, ezek a játékok ismert nagy márkák minőséginek hitt darabjai voltak - ezért is a megdöbbenés.

A világon szinte már mindent gyártó Kína számára pedig újabb csapás lehet a nyugati fogyasztói bizalom meggyengülése, miután nem is olyan rég még Kínában gyártott mérget tartalmazó fogkrémet is felfedeztek az amerikai ellenőrök.

Nem tudni, hogy mekkora szerepet játszik a politika a botrányban, de az Egyesült Államokban a választási évhez közeledve időről-időre felmerül a külföldre kiszervezett munkahelyek kérdése.

A szülők számára azonban gyermekeik egészsége a legfontosabb. A Mattel által forgalmazott Polly Pocket márkanevű játékcsaládból négy és félmillió darabot hívtak vissza tavaly, mivel a céghez kétszáz bejelentés érkezett arról, hogy a játékokról leválnak az apró mágnesek. Három gyermeket, akik le is nyelték ezeket, meg kellett műteni.Két héttel ezelőtt a Fisher Price márkanév alatt forgalmazott másfélmillió játékot hívott vissza a cég. Ezt követően a kínai hatóságok bevonták a gyártó Lee Der cég exportengedélyét, aminek nyomán a vállalat vezetője öngyilkosságot követett el.

A szülők most már bizalmatlanul tekintenek a Barbie babákra, a Doggie Day és Batman figurákra is. Ólmot tartalmazó festék került a népszerű animációs film, a Verdák egyik szereplőjére, a dzsipre is.

A Mattel most megpróbálja megóvni saját márkanevét és lesújtó bírálattal illette egyik kínai beszállítóját: a cég úgymond "megsértette a Mattel minőségi követelményeit és egy nem jóváhagyott harmadik beszállítótól származó festéket használt fel".

Robert Eckert a cég vezetője: bocsánatot kért a szülőktől és azt mondta, a visszahívott termékek radikálisan magas száma is mutatja, hogy meg akarják előzni a bajt.

A visszahívás "logisztikai rémálom a játékboltok számára" - idézett a Euronews egy német kereskedőt. "Nem tudjuk, kik a vásárlóink és hogyan lépjük velük kapcsolatba" - mondta.

Az ólom a kisgyermekek számára különösen mérgező lehet és az amerikai törvények szerint ha egy termékben hat század százaléknyinál több ólmot fedeznek fel, akkor azt vissza kell hívni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×