eur:
390.97
usd:
366.76
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Lefasisztázták a magyarokat az utcanevek miatt

Lefasisztázták a magyarokat a szabadkai városi tanács ülésén, mert a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői ellenezték, hogy Leninről, Engelsről és a hősi partizán alakulatokról utcákat nevezzenek el Szabadkán. Az ülés megszakadt, miután a VMSZ képviselői elhagyták az üléstermet.

Akik a fasizmus oldalán álltak, és a fasisztákkal együtt elvesztették a háborút, érthető, hogy ellenzik utcák elnevezését a hősi partizánalakulatokról, Leninről és Engelsről - ezt a megállapítást egy horvát nemzetiségű képviselő tette a szabadkai városi tanács ülésén, és amikor rákérdeztek, hogy konkrétan kikre gondol, ő egyértelműen kijelentette, hogy a magyarokra.

Sőt, még azt is hozzátette, hogy akinek nem tetszik Szabadkán vagy Szerbiában, menjen oda, ahol jobban érzi majd magát.

A kijelentés után a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői elhagyták a szabadkai városi tanács üléstermét, majd rövid szünet után maga az ülés is megszakadt.

Ezt megelőzően a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a szószéken kijelentette: sajnálja, hogy ugyanazt a levegőt kell szívnia a szóban forgó horvát képviselővel.

Az a tény, hogy a botrányra az új utcanevek miatt került sor, arra utal, hogy Szabadkán továbbra is igen érzékeny a nemzetek közötti viszony, az évszázados együttélés korántsem felhőtlen.

A helyzet kiéleződéséhez az is hozzájárul, hogy Szabadkára és környékére igen sok menekült telepedett be Szerbia olyan vidékeiről, ahol még magyar beszédet sem hallottak.

A szabadkai városi tanács elnöke kezdeményezte, hogy az utcanevek kérdését egyelőre vegyék le a napirendről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×