eur:
390.96
usd:
366.81
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kihasználatlan uniós kedvezmények: új esélyre várva

Az Európai Bizottság Kovács László adó- és vámügyi biztos javaslatára azt kezdeményezte, hogy az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok 2007 után is megtarthassák a kedvezményes áfakulcsokat. Magyarország eddig nem élt a lehetősséggel, most azonban szívesen megtenné.

Az új tagállamok lehetőséget kaptak az Európai Uniótól arra, hogy néhány tevékenység után kedvezményes áfakulcsot szabjanak ki. Magyarország a javító szolgáltatásokra kért ilyet, például a bicikli- vagy a cipőjavításra, valamint a magánlakások felújítására és a házi gondozásra.

A lehetőséget az ország ugyan megkapta, azonban nem él vele - mondta el az InfoRádióban Kovács László, aki úgy tudja, hogy a kedvezmény a 2008-as magyar áfaszabályokban már szerepelni fog.

Ez azért érdekes, mert a jelenleg hatályban lévő uniós szabályok szerint a kedvezményes áfakulcsok többségét 2007 végéig alkalmazhatják a tagállamok. Igaz, most a magyar biztos azt kezdeményezte: az unió engedélyezze, hogy a lehetőséggel 2010-ig élhessenek az országok.

Azaz a dolog úgy fest, hogy amikor lehetőség volt a kedvezmény igénybevételére, a magyarok nem élte vele, viszont szívesen bevezetnék akkor, amikorra az unió a hatályos szabályok szerint már nem ad erre lehetőséget.

Kovács László a kezdeményezését azzal indokolta az InfoRádióban, hogy ne nőjön az áfakülönbség a régi és az új tagállamok között. Az 1995 előtt csatlakozott országok közül több ugyanis határidő nélkül kapott kedvezményt.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×