eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A németek bíznak a gazdaságban

A múlt év végén szinten pánikszerű félelem vett erőt a fogyasztókon az áfa január elsejei emelése miatt. Azonban - mint a legújabb közvélemény-kutatási adatok bizonyítják -, a konjunktúra fokozatos élénkülésére vonatkozó hírek hatalmukba kerítették a háztartásokat is, így a gazdaságba vetett bizalom ismét erősödőben van.

Januárban némileg megtorpant a fogyasztás, amit részben az áfa 16-ról 19 százalékra történt emelésére vezettek vissza, részben pedig arra, hogy a karácsony előtti, szinte példa nélküli
fogyasztói tobzódásban a lakosság az utolsó fillérig kiköltekezett.

Borúlátó hangok ebből korábbi jóslatuk megerősítését próbálták kiolvasni, a tények azonban erősen cáfolják az aggodalmaskodók félelmeit.

Ugyanis a fogyasztói magatartás kutatására szakosodott nürnbergi intézet most nyilvánosságra hozott felméréséből kitűnik, hogy javult a háztartásoknak a gazdaságba vetett bizalma, és ez a háttérbe szorította az áfa-emeléssel kapcsolatos fenntartásokat.

Németországban emelnek

A derűlátás főleg abból fakad, hogy a polgárok kedvezően ítélik meg a béremelési kilátásokat.

Az ezredforduló óta ebben a hónapban rekordszintre emelkedett a jövedelem-növekedés kilátásaira vonatkozó index, ugyanis a februári alig 3 százalékról váratlanul csaknem 16 százalékra szökött fel.

Mindez összefüggésben áll a szakszervezetek jóval határozottabb bérkövetelési politikájával, ugyanis az év eleje óta között tarifaszerződések jóval magasabb fizetésemelést biztosítanak az alkalmazottaknak, mint a korábban kötött megállapodások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×