eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elképesztő körülmények: "ez ellen nehéz védekezni"

Feldagadt ujjakkal munkába igyekvők, befagyott vízcsövek, egész héten zárva tartó iskolák - ez jellemez több amerikai államot, ahol a hőmérséklet -40 fokra süllyedt. Az amerikai hatóságok közölték: legkevesebb öten meghaltak az Egyesült Államok és Kanada határvidékére, a Nagy-tavak környékére betört rendkívüli idő miatt. Az InfoRádió a minnesotai Duluthban élő Barna Gergelyt kérdezte tapasztalatairól.

Mennyire van most hideg?

Szerda reggel a kinti hőmérő -31 fokot mutatott, ráadásul a tó felől erős szél is fújt. Minnesota leghidegebb pontja tőlünk 60 mérföldre van, ott - 41 fokot mértek.

Milyen erős a szél?

Olyan szél van, hogy a ténylegesnél legalább 10 fokkal hidegebbnek tűnik az idő. Ha leveszem a kesztyűt, hamar érzem a csípős hideget az ujjaimon. Ez ellen nagyon nehéz védekezni. A hideg csípi az arcot is, a szánk teljesen kicserepesedik. Ha nincs kesztyű az emberen, akkor az ujjbegyek teljesen feldagadnak - mindez öt percen belül. Próbálunk rétegesen öltözködni, olyan ruhákban, amelyek benntartják a levegőt. Mindenkinek azt javasolják, hogy maradjon otthon. Két napja zárva tartanak az iskolák. A páratartalom nagyon alacsony, ezért a kocsik ráznak, ha hozzájuk ér az ember. A tűzoltók nem tudtak oltani, mert a locsolócsövekben és az utcai csapokban is megfagyott a víz.

Mi a helyzet a lakásokban? Elegendő egyszerűen felcsavarni a fűtést?

A házakat 18-19 Celsius foknál nem lehet jobban felfűteni, mert a légnyomásos fűtések képtelenek versenyezni a külső hideggel. Tehát otthon is meleg pulóver és réteges öltözködés a jelszó.

Van hó?

Nem nagyon. Kilátszik a fű a hó alól.

Az utak mennyire síkosak? New Yorkból például érkeztek olyan hírek, hogy a síkos utak miatt közlekedési balesetekben többen meghaltak.

Az autókerekekből kimegy a levegő, a gumik szabályszerűen összelapulnak ebben a hidegben, és mivel a benzinkutaknál megfagytak a pumpák, így nem is olyan egyszerű felfújni a kerekeket, ezért sok a defekt. Az utak nem síkosak, inkább arról van szó, hogy az autók nem bírják ezt a hideget, nem indulnak be. Sok helyen lehet látni, amint az emberek próbálnak egymásnak segíteni az út mellett újraindítani az autókat. Sokszor a fagyállók is csődöt mondanak, hiába van a dobozra írva, hogy -30 fokig jó.

Mit mondtak, meddig tart ez a hideg?

Péntekig biztosan nem emelkedik a hőmérséklet 0 Fahrenheit fölé, ami azért már -15 fok, ami elviselhetőbb lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×