eur:
391.3
usd:
366.73
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Örök rejtély maradhat az állítólagos magyarverés

Továbbra is sok a kérdőjel a Nyitrán állítólag megvert magyar diáklány ügye körül. Miközben a rendőrség újra a Malina Hedvig-ügy aktáit tanulmányozza, hogy eldöntse, vádat emelnek-e hamis tanúzás miatt a lány ellen, a szlovák sajtóban sorra bukkannak fel a nyomozók eddigi eljárásának helyességét megkérdőjelező információk.

A pozsonyi közszolgálati televizió rövid időn belül kétszer is oknyomozó riportban foglalkozott az ellentmondásos esettel. A riporter arra a megállapitásra jutott, hogy a rendőrségi vizsgálat felületes volt, a nyomozási jegyzőkönyv tanúsága szerint például egyáltalán nem keresték a tetteseket, akikről Hedvig beszélt. A nyomozók kezdettől csak azt ellenőrizték, igazat mondott-e a lány.

A vizsgálatot szeptember 12-én azzal zárták le, hogy az eset meg sem történt, a lány kitalálta az egészet.

A szlovákiai média szerint továbbra is rejtély, hogyan tudott a lány pontos személyleírást adni támadóiról, ha az eset meg sem történt, és hogyan lehetséges, hogy a fantomképek megegyeznek a Slovensky národny odpor nevű nyitrai nacionalista szervezet két tagjának fényképével.

A rendőrség azt állítja, egyiküket igazoltatta is, de a támadás időpontjára biztos alibije volt. A média megállapitása szerint a jegyzőkönyvben nyoma sincs annak, hogy a szóban forgó személyt valaha is keresték. A rendőrség szerint azért, mert az operatív tevékenységet nem kell jegyzőkönyvezni.

A rendőrség hanyag munkát végzett?

Arról, hogy az állítólagos támadás helyszínén nem vettek talajmintát, nem jelölték ki, hol találták meg Hedvig személyes tárgyait, már egy korábbi műsorban is is szó esett. Emiatt ma már szinte lehetetlen a történtek pontos rekonstruálása, és az esetleges nyomok is örökre eltűntek.

Csak most derült ki, hogy a támadás napjától öt napra visszamenőleg és négy nappal utána lekérték annak a nyolc egyetemi munkatársnak, tanárnak a híváslistáját, akik azon a reggelen a magyar tanszéken kapcsolatba kerültek a diáklánnyal.

Sándor Anna tanszékvezető nem kívánta kommentálni a nyomozók eljárását, de nyugtalanítja, hogy ok nélkül az ő hívásaikat is ellenőrizték és azokból esetleg téves vagy szándékosan félrevezető következtetéseket vonhatnak le.

Örök rejtély marad?

A pozsonyik közszolgálati televízió riporter nehezményezte, hogy a rendőrség nem az esetleges tettesek felderítésére összpontositott, hanem mindáron azt akarta bebbizonyitani, hogy a lány hazudik. Nem kizárt, hogy a teljes igazságra sohasem derül majd fény - zárta le következtetéseit a szlovák televíziós műsor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×