eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
A dán zászló alatt hajózó, a kaliforniai Long Beachről érkező Maersk Evora konténerszállító hajó a San Francisco-öbölben várakozik 2021. március 8-án. A Kalifornia állambeli Los Angelesben és Long Beach-en feltorlódtak a teherszállító hajók, miután a rakodómunkások és a teherautó-sofőrök közül sokan megfertőzödtek a koronavírussal, ezért a hajók a San Francisco-öbölben próbálnak kikötni.
Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Jókora csapás érte a Távol-Kelet és Európa közti kereskedelmet

Húsz százalékkal is visszaeshet a tengeri szállítás kapacitása a Vörös-tengeren tapasztalt fennakadások miatt a második negyedévben a Távol-Kelet és Európa között - közölte hétfőn a Maersk dán tengeri fuvarozó vállalat a húszi lázadók támadásai miatt kijelölt kockázati zóna kiterjesztésére hivatkozva.

A Maersk és más szállító társaságok hajói az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók vörös-tengeri támadásai miatt december óta Afrikát megkerülve közlekednek, ami tovább tart és többe is kerül.

"A kockázati zóna kibővült, a támadások már a távolabbi part menti területeket is elérik" - olvasható a Maersk ügyfelei számára hétfőn közzétett naprakész útmutatásban. A fokozott veszélyhelyzet arra kényszerítette a vállalatot, hogy hajói újfent meghosszabbított útvonalon közlekedjenek, ami további időt és költséget jelent a rakomány beszerzésétől az úticélhoz való megérkezésig - tették hozzá.

A globális kereskedelem barométerének tartott dán vállalat a múlt héten közölte, hogy várhatóan az év végéig folytatódnak a Vörös-tengeren elkövetett támadások okozta szállítási fennakadások.

"Mindent megteszünk a megbízhatóság növelése érdekében, a többi közt gyorsabb hajózással és kapacitásbővítéssel" - közölte a Maersk, hozzátéve, hogy kiegészítésként eddig több mint 125 ezer új konténert rendeltek, és a lehetőségeikhez mérten, ügyfeleik igényével összhangban bővítettek a kapacitáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×