eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Barroso óva intette Svájcot a munkavállalás további korlátozásától

Az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy Svájc egyszerűsített munkavállalási jogokat biztosítson az európai uniós állampolgárok számára - nyomatékosította José Manuel Barroso egy vasárnap megjelent svájci lapinterjúban.

Az Európai Bizottság elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak nyilatkozva elválaszthatatlannak nevezte egymástól a személyek szabad mozgását Svájc és az EU között attól, hogy az alpesi köztársaság kivételezett helyzetet élvez az uniós belső piachoz való hozzáférés terén.

"Soha nem nyilatkozom konkrét népszavazásokról. Szeretnék azonban emlékeztetni arra, hogy a személyek szabad mozgása az Európai Unióban alapvető jelentőségű, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása mellett az alapszabadságok közé tartozik" - mondta a bizottsági elnök.

"Ezek az alapszabadságok számunkra nem választhatók el egymástól, a tagállamok soha nem egyeznének bele, hogy a személyek szabad mozgását elválasszuk a többi alapszabadságtól" - mondta. Hozzátette: Svájc olyan különleges jogokat élvez, amilyeneket egy EU-n kívüli állam sem, így az 500 millió fogyasztót magában foglaló belső piachoz való hozzáférést. Emlékeztetett arra, hogy Svájc kereskedelmének 70 százalékát az EU-val folytatja.

A következő két év alatt Svájcban három népszavazást is terveznek a külföldiek szabad beutazási és letelepedési jogáról.

Az EU és Svájc 1999-ben egyezményt kötött egymással a személyek szabad mozgásáról. Az egyezmény megkönnyíti az uniós állampolgárok számára a beutazást és a letelepedést Svájcban. A 2004-ben csatlakozott új tagállamokra átmeneti korlátozások vonatkoznak. Svájc tavaly óta csak korlátozott számban ad ki munkavállalási engedélyeket EU-s állampolgároknak, Brüsszel ezt korábban már többször is bírálta.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×