Inforádió

Meghallgatom Élő adás

DIW: az idén túljut a mélyponton az euróövezeti gazdaság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A berlini DIW gazdaságkutató intézet szerint hamarosan fellendül az euróövezet gazdasága - írja a Süddeutsche Zeitung hétfői száma.

"Legfrissebb prognózisunk alapján az idén már a krízisországok is túljutnak a mélyponton. Ezt követően pedig lassú javulás veszi kezdetét" - nyilatkozta Marcel Fratzscher, a Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) igazgatója a német lapnak.

A német gazdaság a többi országénál gyorsabb ütemű javulást mutat majd, a kutatóintézet vezetője azonban óva intett az elbizakodottságtól: "Az euforikus hangulat csak azért van, mert Európa többi országához hasonlítjuk magunkat".

Szerinte Németországnak sokkal inkább a fejlődő országokat vagy az Egyesült Államokat kellene növekedési mércének tekintenie.

A DIW igazgatója a cikkben hangsúlyozta a beruházások fellendítésének szükségességét annak érdekében, hogy Németország teljes egészében ki tudja aknázni növekedési potenciálját. Úgy véli, ha már a pénz úgyis megvan hozzá, nagy összegeket kellene fektetni az oktatásba, az infrastruktúrába és az energiatermelésbe.

"Németország túl sokat takarít meg és amit befektet, azt sem igazán jól teszi" - mondta. Ez egyaránt vonatkozik az állami és a privát befektetésekre - mutatott rá Marcel Fratzscher, a DIW igazgatója a német lapnak adott interjúban.