Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oszkó: Versenyképességet teremt a szigorú költségvetés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pénzügyminiszter szerint a mostani szigorú költségvetéssel Magyarország komoly versenyképességre tesz szert. Oszkó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: amíg a szomszédos országok néhány év múlva adósságrendezéssel küzdenek majd, Magyarországon elindul a gazdasági növekedés.

A hiánycél módosítására csak akkor volt szükség, ha azt a világgazdasági folyamatok indokolták; az előirányzott adatoktól egyéb okokból a továbbiakban sem térhet el Magyarország, hiszen erre kötelezettséget vállalt a számára finanszírozási forrásokat biztosítók felé - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: az ország uniós tagállamként is vállalta, hogy jövőre nem engedi a hiányt 3,8 százalék fölé, 2011-ben pedig 3 százalék alatt tartja azt.

Oszkó Péter szerint rövid távon lehetséges ugyan, hogy a szigorú költségvetés mélyíti a válságot, ám az ország nagyobb gazdasági növekedést tud majd elérni 2011 táján. "Abban az időszakban, amikor a környező országok a most felgyülemlett adósságukkal fognak küzdeni, nekünk már rég csökkenőben lesz az államadósságunk" - magyarázta.

Az országnak olyan büdzséje lesz, amely már messze nem költ többet, mint amennyit beszed egy viszonylag alacsony adóztatási szint mellett, miközben a környező államok adóemelésre kényszerülnek majd - fejtegette a pénzügyminiszter. A takarékos költségvetés komoly versenyképességi előnyt jelent majd az ország számára - fűzte hozzá.

Elhúzhatunk

Az elemzések azt mutatják, hogy a ciklikusan kiigazított strukturális hiánya tekintetében Magyarország jövőre első lesz az OECD-államok közül. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság lesz a legkevésbé kiszolgáltatva a külső finanszírozásnak, hitelezőknek, így a legjobb struktúrában gazdálkodik - mondta Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter hozzátette: ez a válság hatásaihoz való kényszerű alkalmazkodás hatása, de kétségkívül hasznos.

Kérdés ugyanakkor, hajlandó lesz-e tartani ezt a fegyelmezett pályát Magyarország. Ha két-három évig képes erre, pénzügyi stabilitásban, növekedésben is meghaladhatja a most eladósodó versenytársait - hangsúlyozta a pénzügyi tárca vezetője.

Hanganyag: Mong Attila