eur:
391.07
usd:
367
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

OÉT: közeledik a munkaadók és a munkavállalók álláspontja

Közeledtek az álláspontok az Országos Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésen a jövő évi országos béremelési ajánlásról. Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal szóvivője az InfoRádiónak elmondta: ha sikerül megállapodniuk a szakképzettek bérminimumáról, akkor a munkáltatói oldal 4,5-6 százalékos béremelésre tesz javaslatot. Borsik János a munkavállalói oldal szóvivője közölte: a szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy olyan megállapodás szülessen, ami jövőre reálbérjavulást jelent.

A munkáltatói oldal a 4,5-6 százalékos ajánlathoz feltételként szabta, hogy a mezőgazdaságban és a kereskedelemben ágazati megállapodás jöjjön létre azoknak a szakképzett dolgozóknak a bérminimumáról, akiknek képzettsége alacsonyabb az országosnál - mondta az InfoRádiónak az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldalának szóvivője.

Dávid Ferenc elmondta: ezek az ágazati megállapodások valószínűleg megköthetők. Amennyiben megszületik a megegyezés, a kereskedelmi és agrár-szakszervezetek nem vétóznak majd a bérajánlás kialakításakor.

Eltolnák

A kereskedelmi ágazatban több mint félmillióan dolgoznak, közülük 300 ezren alkalmazottak.

Itt az átlagbérek alacsonyak, a tevékenység pedig élőmunkaigényes, így a garantált bérminimum emelése szinte kifizethetetlen terheket okozna a vállalkozásoknak - magyarázta az OÉT munkaadói oldalának szóvivője.

A ágazat munkaadói - ahogyan az agráriumban működők is - azt szeretnék elérni, hogy a jövő év január 1-jétől a bérminimum 75.400 forintról 80 ezer forintra emelkedjen, és csak az év második felétől módosuljon a korábbi megállapodás szerinti 86.300 forintra - közölte Dávid Ferenc.

Más szempontok

Az egyelőre kérdés, hogy a kereskedelmi területen dolgozókat tömörítő szakszervezetek ezért a változtatásért mit kérnek - tette hozzá a munkaadói oldal szóvivője.

A szakszervezetek inflációközpontúan közelítik meg az átlagkereset-ajánlást, a munkaadói oldal pedig a költségviselő- és versenyképesség, valamint az eredménytermelés oldaláról - reagált Dávid Ferenc arra a felvetésre, hogy a munkavállalói oldal valószínűleg nem fogadja majd el a 4,5-6 százalékos ajánlatot, mivel a sáv alsó széle alacsonyabb lenne, mint a jövő évre várt infláció.Reálkereset-növekedés kell!

Valamelyest közeledtek az álláspontok a munkaadói és munkavállalói oldal között az Országos Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén: mindkét fél hajlandónak mutatkozik arra, hogy módosítsa korábbi elképzeléseit - mondta az InfoRádiónak a munkaadói oldal szóvivője.

Borsik János közölte: a szakszervezetek egységes álláspontja továbbra is az, hogy 2008-ban reálkereset-emelkedésnek kell bekövetkeznie.

A legális rész növekedne

A szóvivő elmondta: a szakszervezeti oldalon "sejtik", hogy a munkáltatók egy része nem a szakmunkás bérminimum összegét adja oda munkásainak, minden bizonnyal vannak háttéralkuk, amelyek alapján közvetlenül zsebbe fizetnek nekik, emellett pedig fizetik utánuk a legális részt.

Borsik János szerint a bérminimum megemelésével legalább a kifizetések legális része emelkedik majd.

A szakszervezeti oldal szóvivője úgy gondolja: igen nehéz lesz létrehozni a megállapodást, mivel a kormány a reálbérek befagyasztására törekszik.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×