eur:
389.72
usd:
362.67
bux:
68068.25
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Paks: bővítés nélkül nem teljesíthető a környezetvédelmi vállalás

Ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos uniós környezetvédelmi előírásokat, szükség lesz a paksi atomerőmű bővítésére - mondta el az erőmű vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak. Hamvas István hozzátette: egy új atomerőmű megépítése legalább tíz évet vesz igénybe.

A szakember szerint Magyarországon 2030-ig 8 ezer megawatt villamosenergia-kapacitást kell építeni, amit megújuló energiaforrásokkal szinte lehetetlen teljesíteni.

Ez azt jelenti, hogy ha az európai uniós szén-dioxid-kibocsátási vállalásokat teljesíteni akarja az ország, akkor az új erőművi blokkok között mindenképpen helye van új atomerőművi blokkoknak is - hangsúlyozta Hamvas István.

Az atomerőmű vezérigazgató-helyettese elmondta: egy ilyen blokk megépítésének kérdésében Paks nem rendelkezik kompetenciával, de nagyon örülnének a kedvező döntésnek.

Hamvas István hozzátette: Pakson minden adottság, a telephely, az infrastruktúra és a szaktudás is rendelkezésre áll, és "társadalmi elfogadottság szempontból is igen kellemesnek mondható a helyzet".

Az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása tavaly novemberben a parlamentben 96,6 százalékos támogatást kapott.

Sokáig tart az építés


A szakember szerint a nemzetközi építési gyakorlatból kiindulva elmondható, hogy 2020 előtt nem léphet üzembe új atomerőművi blokk Magyarországon.

A vezérigazgató-helyettes közölte azt is, hogy a paksi atomerőmű tavaly az ország villamosenergia-termelésének 37,5 százalékát adta.

Ezzel összefüggésben Hamvas István elmondta: a jövőben ennél picit többet szeretnének, hiszen folyamatban van a blokkok teljesítmény-növelése.

Tavaly szeptember végétől a 4-es blokk 8 százalékkal nagyobb teljesítménnyel üzemel, és a tervek szerint 2009-ig a másik három blokkban is végrehajtják a teljesítmény-növelést.

A hosszú távú terv az, hogy ezek után 4 ezer megawattal szolgáljuk ki a hazai villamosenergia-rendszert - fűzte hozzá Hamvas István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×