eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Happy Mothers Day and Womens Day. Charming daughter congratulating her mother, giving her a bouquet of tulips, hugging and kissing her in the living room by the window. Mothers love and care.
Nyitókép: Valerii Apetroaiei/Getty Images

Szinte mindannyian ünnepeljük az anyák napját

Magyarországon széles körű az anyaság megbecsültsége – áll a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) közleményében.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) közleménye szerint Magyarországon mind a családokban, mind az állam részéről elismerésben részesülnek az édesanyák. A magyarok többsége megünnepli az anyák napját, az állam pedig számos intézkedéssel támogatja az anyákat.

Az intézet korábbi felméréséből kiderült, hogy a magyarok 96 százaléka felköszönti az édesanyját anyák napján. A többség (91 százalék) úgy nyilatkozott, hogy jó a kapcsolata az édesanyjával, amit bizonyít, hogy tízből nyolcan napi rendszerességgel beszélnek vele. A legtöbb magyar (78 százalék) úgy gondolja, hogy az anyák tartják össze a családokat és a gyermekek felnevelésében nekik van a legnagyobb szerepük – írták.

Az intézet felidézte: Magyarországon 3,13 millió anya él, akik életük során összesen 6,22 millió gyermeknek adtak életet, azaz a magyarországi anyáknak átlagosan két gyermekük van. A 2000-es évek eleje óta a felnőtt korú nők körülbelül háromnegyede édesanya. 2011-hez képest az átlagos gyermekszám a 20-35 éves anyai korosztályban kissé növekedett (1,67-ről 1,72-re), miközben a 45-49 éves anyák körében most 10 ezerrel több a nagycsaládos, azaz a három vagy több gyermeket nevelő édesanya, mint 2011-ben.

Értékelésük szerint Magyarország a családpolitikáját az édesanyákra alapozza, az ő igényeikhez igazodik az intézkedések jelentős része. A kormányzat számos lehetőséget biztosít, amely célzottan az anyákat támogatja. Az anyaság és a gyermeknevelés elismerését fejezik ki az anyáknak járó adókedvezmények (négygyermekes és 30 év alatti anyák szja-mentessége), a csecsemőgondozási díj összegének a korábbi fizetés száz százalékára emelése, a gyed extra, a diákhitel-tartozások elengedése, a munkaerőpiaci kedvezmények (részmunkaidős kedvezmények és pótszabadságok), ahogy a Nők 40 is, amely a nagymamák lehetőségeit bővíti.

Magyarország és a magyar emberek megbecsülik az édesanyákat – áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×