eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A sürgősségi fogamzásgátlás nem lehet havonta indokolt!

Nem megfelelő (esetleg teljesen hiányzó) védekezés esetén jöhet szóba a sürgősségi fogamzásgátlás, amelyet a gyakorlatban egy tabletta bevételét jelenti, a szeretkezés utáni 48-72 órán belül. Ez a módszer azonban semmiképp sem helyettesítheti a tervezett, előrelátó védekezést, a nagy hormontartalmú tabletták csupán a "kevésbé rossz" megoldást jelentik a művi terhesség megszakításhoz képest, amelyből hazánkban évente megközelítőleg 50.000 történik.

A sürgősségi tabletta sárgatest hormont tartalmaz, azonban jóval nagyobb adagban, mint a rendszeresen szedett, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletta - magyarázza Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza.

A beavatkozás élettani alapja az, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ez alatt a néhány nap alatt megakadályozható a terhesség kialakulása - vagyis három napon belül kell orvoshoz fordulni és segítséget kérni, hiszen vényköteles szerekről van szó.

Egy éjszakai "baleset" miatt nem kell felkelteni az ügyeletes orvost, de nem szabad szükségtelenül késlekedni sem a felkeresésével és a tabletta alkalmazásának megkezdésével, mert az károsan befolyásolja a hatékonyságot.

Miért kell orvosnak felírnia?


Nem véletlenül vénykötelesek az ilyen típusú szerek, ugyanis az orvosnak meg kell vizsgálnia a hozzá fordulót, hiszen a tabletta különböző veszélyeket rejthet magában. Léteznek olyan betegségek, amely mellett nem lehet ilyen módszerrel élni, éppen ezért a hosszantartó betegségekről vagy kezelésekről mindig tájékoztatni kell az orvost.

Mivel nagy hormontartalmú tablettáról van szó, nem szabad kéthetente felelőtlenül receptért fordulni a nőgyógyászhoz! A gyógyszer gyakran ismételt, többszöri használata esetén komoly szövődmények léphetnek fel, például felborult ciklus, vérzészavarok, gyulladások. Aki már egymás utáni két hónapban is élt ezzel az eszközzel, jobban teszi, ha rendszeresen szedendő fogamzásgátlót kezd alkalmazni, ugyanis annak egy havi adagjában kisebb a hormonmennyiség, mint néhány eseti készítményben.

Milyen mellékhatások jelentkezhetnek?

Leggyakoribb a hányinger és a hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti pecsételő vérzés a tabletta alkalmazását követő napokban, amely rövid időn belül megszűnik. Ritkábban fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés léphet fel. Ezek a panaszok általában 24 órán belül megszűnnek.

A menstruáció jelentkezésére a tabletta a legtöbb esetben nincs hatással. Ha azonban egy hétnél hosszabb késés adódik, felmerül a terhesség gyanúja, ezért ilyenkor ismét fel kell keresni a nőgyógyászt.

Fontos tudni, hogy a sürgősségi tabletták nem védenek a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Ha bármilyen nemi betegség fertőzésének a gyanúja merül fel, azonnal forduljunk orvoshoz!

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a sürgősségi tabletta védő hatása újbóli védekezés nélküli szeretkezésre már nem terjed ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×