eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kiderül a nagy titok: mitől lesz valaki vonzó?

Mi tesz kívánatossá valakit - erre a kérdésre keresi a választ új könyvében két brit pszichológus. A könyvből kiderül, hogy egyáltalán nem az a vonzó, amit annak hiszünk.

Nők millió sanyargatják a testüket, hogy minél soványabban legyenek. S bár a divatlapok is a karcsúságot istenítik, a férfiak többsége egyáltalán nem tartja vonzónak azokat a nőket, akik úgy néznek ki, mint egy serdülő fiú.

Kutatásokból kiderült, hogy a legtöbben a normális testsúlyú embereket kedvelik; ha baleset történne, inkább őket mentenék meg, mint a vékonyakat vagy a túlsúlyosakat.

A karcsúság egyértelműen kultúrafüggő; a szegény társadalmakban a kövérség a jólét és a tekintély jele - azaz vonzó és kívánatos.

A testsúly azonban összességében kevéssé döntő, állítja a két brit pszichológus, a legtöbb ember a másik arcát előbb nézi, mint az alakját.

A nagy mell a nyerő?

Ha a mellekről van szó, általános elterjedt vélekedés szerint a több a jobb - mi más magyarázná a kebelcsodák sikerét?

A valóság azonban teljesen más - derül ki a legtöbb kutatásból. Kevés bizonyíték támasztja alá, hogy evolúciós szempontból jelentősége lenne a mellek méretének, több utódra és jobb egészségre lenne garancia a nagy mell.

Egyetlen kutatásnak sem sikerült kimutatnia, milyen az "ideális" mellméret - ez kizárólag a személyes ízléstől és az adott társadalmi kultúrától függ, de mindenképpen kevésbé fontos, mint a testsúly és az alak.

Muszáj egy férfinak magasnak lennie?

A nők általában a magas, sötét hajú és jóképű férfiakat szeretik - nemde? Hiszen ki olvasott olyan házassági hirdetést, amelyben valaki "alacsony, jelentéktelen és csúnya" párt keres?

De van-e jelentősége a magasságnak? Van bizony, hiszen a magas férfiaknak több gyerekük van, mint átlagos társaiknak, és többen válaszolnak a párkereső hirdetéseikre is.

De aggodalomra semmi okuk a 175 centi magas - vagyis átlagos növésű - férfiaknak sem: több kutatás alátámasztja, hogy őket vonzóbbnak tartják a nők, mint a magasakat. Arról már nem is beszélve, hogy az átlagosnál nagyobb magasság gyakran jár együtt egészségügy problémákkal.

Miért járnak olyan gyakran edzőterembe a meleg férfiak?

Míg a leszbikusok többsége nem hajlandó sanyargatni magát a szépségért, a meleg férfiak a testük megszállottjai. A heteroszexuálisoknál sokkal kevésbé vannak megelégedve a külsejükkel, és a körükben gyakoribbak az étkezési rendellenességek is.

Gyakran idealizálják az erős felsőtestet - különösen a fejlett bicepszet és hasizmot.

Egyesek szerint ez azzal magyarázható, hogy a fejlett izomzat az egyetlen, amellyel a melegek kifejezhetik a férfiasságukat, és elérhetik, hogy ne tekintsék őket nőiesnek.Gyantáztasson-e egy férfi?

A szőrtelenség divatos és vonzó a nőknél, de csak bizonyos mértékben: ha valakinek betegség miatt mindenhol kihullik a szőre, azt egyrészt senki nem tartja kívánatosnak, másrészt a meddőség jele lehet.

A férfiaknál viszont a szőrnek kevés jelentősége van evolúciós szempontból. A szőrös mellet ugyan férfiasnak tartják, a nyugati társadalmakban mégis egyre divatosabb a gyantázás: egy 2005-ös felmérés szerint a brit férfiak hatvan százaléka rendszeresen szőrtelenít.

A divat okolható a bikini vonal gyantázásáért is: nincs ésszerű magyarázat arra, miért lenne vonzó, ha egyetlen szőrszál sem göndörödik ki a fürdőruha alól - és sokak szerint nem is az.

Létezik-e egyáltalán tökéletes emberi test?

A Milói Vénusz, Marilyn Monroe, Sophia Loren, Scarlett Johansson - más-más korokban ugyan, de ezeket a nőket a mind a világ legszebbjeinek kiáltották ki. Mindegyikükben közös, hogy gyönyörű (volt) az arcuk, karcsú a derekuk és széles a csípőjük.

A legtöbb nőnél a derék-csípő arány 0,7 és 1 százalék közötti (azaz a derék körátmérője a csípőjének a 70-100 százaléka). A férfiak a legvonzóbbnak a 0,7-0,8-as arányt tartják, s a vonzalom az 1 százalék felé közelítve fokozatosan csökken.

Ez igaz akkor is, ha a derekat mesterségesen - például övvel - elszorítják.

Az arány azonban nem feltétlenül jó, ha valaki vékony. Az öregedéssel megvastagszik a nők dereka és csökken a fogamzó képesség - ez magyarázza, miért tartják a férfiak vonzónak a karcsú derekú nőket.

Bár ez általános jelenség, kivételek természetesen itt is vannak: a hadza nevű tanzániai törzsnél, amelynek tagjai még ma is főleg gyűjtögetésből élnek, a karcsúság nem előny, és igaz ez a Peru déli részén elzártan élő macigenkákra is, akik a kimondottan kövér nőket tartják vonzónak.

Rassztól függ-e a szépség?

A fizikai vonzalom hála Istennek nem rasszfüggő. Akit nem terhelnek személyes előítéletek, bármilyen rasszhoz tartozó embert találhat vonzónak - a szépséget ugyanis nem a bőrszín, hanem az arc és a test szimmetriája határozza meg.

Az evolúció pszichológusok szerint ugyanis a szimmetria a kicsattanó egészséges jele, és azt is megmagyarázza, miért találja szinte mindenki vonzónak például Will Smith-t és Brad Pittet.

Vonzó a szakáll vagy nem?

Erre a kérdésre egészen más választ kaptunk a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben, mint most.

A szakállról gyakran mondják, hogy öregít, viszont férfiasabbá, dominánsabbá, bátrabbá és megbízhatóbbá teszi a férfiakat - ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy vonzza is a nőket.

Sokan érzik piszkosnak és ápolatlannak a szakállas férfiakat. Mivel evolúciós szempontból a szakállnak nincs jelentősége, kizárólag a divattól és a személyes ízléstől függ, tetszik-e vagy sem. Johnny Deppet például szakállal is imádják a nők.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×