eur:
390.98
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Veszélyben az Antarktisz legkedvesebb állata

Kettős veszély fenyegeti az Antarktiszon élő pingvineket. A WWF arra figyelmeztet: négy pingvinfajtát is elveszíthet a Föld, ha a folyamatok nem változnak meg.

A környezetvédő szervezet rámutat: egyrészt jelentősen csökkent a pingvinek táplálékforrása, másrészt a globális felmelegedés következtében szűkül az élőhelyük nagysága is. Az emblematikus állatfaj tagjai így kénytelenek egyre kisebb területet elfoglalni.

A globális felmelegedés nem ugyanolyan mértékben veszélyezteti a Föld különböző részeit, és az egyes kontinenseken is eltéréseket tapasztalnak a kutatók.

Az Antarktisz észak-nyugati részén például az elmúlt évtizedekben csaknem 2,5 fokkal emelkedett a hőmérséklet, ez meghaladja az egész Földön mért átlagot.

A legnagyobb veszélynek az óriáspingvinek vannak kitéve, de további három fajnak is csökken az esélye a fennmaradásra. Ahogy a tengerekben is egyre kevesebb hal él, úgy jutnak az Antarktisz madarai is egyre kevesebb táplálékhoz.

A hatalmas kolóniákban élő óriáspingvinek néhány csoportja már csaknem fele akkora, mint néhány évvel ezelőtt volt.

A meleg télben ugyanis a jégtáblák hamarabb leszakadoznak, és elúsznak, az azokra rakott tojásokkal együtt. A tojásokból kikelő kicsinyek azonban ekkor még képtelenek arra, hogy önállóan életben maradjanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×