eur:
387.24
usd:
356.29
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Hszi Csin-ping Szijjártó Péter a ferihegyi repülőtéren 2024. május 8-án - Facebook
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Megérkezett a kínai elnök Budapestre - videó, képek

Este kilenc óra előtt megérkezett Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Európai körútján, Párizs és Belgrád után érkezett szerda este Budapestre Hszi Csin-ping. Civil beszámolók szerint a gépét több vadászrepülő kísérte, a ferihegyi repülőtérnél egy rendőrségi helikopter is jelen volt, miközben a civil gépeket távolabb várakoztatták a légtérben.

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát, Peng Li-jüant.

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyerekek is köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket, majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában.

A kínai elnök hivatalos programja csütörtökön kezdődik, Sulyok Tamás köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyal majd. A megbeszélések középpontjában a gazdasági kapcsolatok további erősítése lesz.

A látogatás során várhatóan mintegy másfél tucat megállapodást írnak alá. Kiemelkedő jelentősége van az egyiknek, amely az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza, amelyek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lesznek - a részletekről itt írtunk.

Hszi Csin-ping érkezése is történelmi jelentőségű, mert kínai államfő utoljára húsz évvel ezelőtt, 2004-ben járt Magyarországon. Most a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján érkezett.

Hszi Csin-ping eddig hét alkalommal találkozott Orbán Viktorral, legutóbb 2023 októberében Pekingben folytattak megbeszélést.

A mostani találkozó mindemellett azért is különleges, mert a kínai elnök felesége is Magyarországra érkezik, és csütörtökön lesz egy ebéd is, amelyen Orbán Viktor felesége is részt vesz majd. Vitályos Eszter kormányszóvivő korábban arról beszélt, hogy az ebéden valószínűleg egy fontos közös pont, a sport szeretete is szóba fog kerülni, hiszen a kínai elnök is nagy futballrajongó hírében áll.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×