eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Halálos kéménypánik Budapesten

Novemberben eddig ketten haltak meg szén-monoxid-mérgezés miatt a fővárosban. A kémények rendszeres ellenőrzése azonban csak az egyik a tragédiák elkerülése érdekében elvégzendő feladatok közül – derül ki az illetékes szakember Magyar Időknek adott válaszaiból.

Budapesten a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft. feladata egyebek mellett a kémények ellenőrzése, ellentétben az ország többi részével, ahol a katasztrófavédelem végzi ezt a szakfeladatot.

A Főkétüsz ügyfélkapcsolati és kommunikációs osztályvezetője a Magyar Időknek elmondta,  a tragédiák kockázata rendszeres kéményellenőrzéssel minimalizálható, mivel a kéményseprő nemcsak a kéményt, hanem annak működési környezetét, a működésére ható tényezőket is ellenőrzi. Müller Máté hozzátette, a szén-monoxid-visszaáramlások jellemzően a kémény működési környezetének problémáira vezethetők vissza.

A balesetek forrása lehet a tüzelőberendezés karbantartásának hiánya.

Az ellenőrizetlen, hibásan működő gázkészülékek használata közvetlen életveszélyt jelent az adott ingatlanban lakókra és környezetükre. Kiváltó ok lehet a gázkészülék elégtelen levegőutánpótlása is. Az ingatlanban uralkodó nyomásviszonyokat megváltoztatni képes készülékek (konyhai szagelszívó, fürdőszobai ventilátor), illetve a szilárdtüzelő berendezések (például kandalló, kályha) gázkészülékkel történő egyidejű használata nagyon könnyen életveszélyes helyzetet teremthet - hangsúlyozta a szakember.

A kockázatok minimalizálása érdekében a Főkétüsz javasolja, hogy gázszerelő szakemberrel rendszeresen ellenőriztessék a gázkészülékeket, és  gépészmérnök közreműködésével gondoskodjanak a szükséges levegő-utánpótlás biztosításáról -  írta a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×