eur:
392.41
usd:
365.54
bux:
66758.21
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán Viktor: Magyarország újraiparosítása mérföldkőhöz érkezett - a nap hírei

A kormányfő szerint mérföldkőhöz érkezett Magyarország újraiparosítása. A családi házak kötelező kéményseprésének megszüntetéséről szóló javaslat visszavonását követelték tüntetők az Országháznál. Büntetőeljárást kezdeményez katalán politikusok ellen a spanyol főügyész. A nap legfontosabb hírei október 30-án.

Magyarország újraiparosítása mérföldkőhöz érkezett - jelentette ki a miniszterelnök Tiszapüspökiben, a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházásának átadásán. Orbán Viktor azt mondta: a Kall Ingredients Kft. izocukorüzeme egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban. A kormányfő szerint ma Magyarországon gyárakat építő gazdaságpolitika működik, amelynek révén az év eleje óta már 29 üzemet adtak át.

Észak-déli gázvezetéket tervez Magyarország és Szlovákia. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter a szándéknyilatkozat aláírásakor elmondta: az új, román és bolgár gázt szállító vezeték mérsékelheti a két ország függőségét az orosz gáztól.

Jégkár elhárítási rendszer kiépítésére 1,8 milliárd, egy hétéves szakmai tájékoztatási programra pedig több mint 7 milliárd forintot kap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány célja az, hogy egyre több munkát bízzon a köztestületre.

A nemzeti bank elnöke szerint az elmúlt években Magyarország a saját útját járta, a fiskális és monetáris politika egymást támogatta a gazdaságpolitikai fordulat megvalósításában. Matolcsy György egy szakmai tanácskozáson azt mondta: a jegybank szokványos és nem szokványos módszerekkel monetáris politikai fordulatot hajtott végre, egyúttal támogatta a kormány gazdaságpolitikáját.

Új adatvédelmi rendszer lép életbe jövő májustól Magyarországon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Péterfalvi Attila az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén a szervezet beszámolójáról szóló vitában elmondta: a tavaly elfogadott európai adatvédelmi reform azt is jelenti, hogy a nemzeti sajátosságok fő vonalaiban megszűnnek, és egységes adatvédelem lesz a közösségben.

A családi házak kötelező kéményseprésének megszüntetéséről szóló törvényjavaslat visszavonását követelték a Kossuth téren rendezett demonstráció résztvevői. A felszólalók szerint, emberek százezreit sodorja életveszélybe, és ellehetetleníti a kéményseprő szakmát, ha a parlament kedden ismét elfogadja a törvényjavaslatot. Az államfő is azzal küldte vissza a már elfogadott jogszabályt, hogy a kémények önkéntes alapú ellenőriztetése jelentősen növelheti az életveszélyes helyzetek számát.

Mintegy 2500 káreset történt a vihar vasárnap délutáni kezdete óta Magyarországon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hajdu Márton elmondta: kedd reggelig még ötszáz helyszínre kell kimenniük a tűzoltóknak, elsősorban Pest és Bács-Kiskun megyében; továbbra is főként leszakadt ágakat, kidőlt fákat kell eltávolítani. A katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint a viharos szél miatt többen megsérültek.

A katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt büntetőeljárást kezdeményez a katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen a spanyol állami főügyész. A Katalán Köztársaság kikiáltását pénteken szavazta meg a barcelonai parlament függetlenségpárti többsége. Válaszul a spanyol kabinet feloszlatta a regionális kormányt, megkezdte a tartományi jogkörök átvételét és december 21-re előrehozott választásokat írt ki az országrészben.

A francia államfő aláírta az új terrorelhárítási törvényt. A jogszabály átülteteti az általános jogba a szerdán véget érő rendkívüli állapot idején érvényes intézkedések egy részét. Emmanuel Macron hangsúlyozta: úgy ér véget a két évvel ezelőtt, a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadás idején kihirdetett rendkívüli állapot, hogy teljes mértékben szavatolt az állampolgárok biztonsága.

A Magyar Érdemrend Nagykeresztjét vehette át Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia leköszönő elnöke a miniszterelnöktől az Országházban. Orbán Viktor méltatásában kiemelte: Fekete György legalább két életműnyi munkát végzett el: 1994-ben egy teljes művészi és kultúrpolitikai életpálya után nyugdíjba vonult, majd országgyűlési képviselő lett, a KDNP alelnöke, az elmúlt hat évben pedig felépítette Magyarország legjelentősebb kulturális intézményét, a Magyar Művészeti Akadémiát.

Meghalt Som Lajos, a Piramis együttes egykori vezetője. 70 éves volt. A basszusgitáros, dalszerző évtizedek óta betegeskedett. A Piramis a hetvenes évek második felében az egyik a legnépszerűbb hard rock csapat volt Magyarországon, fennállása alatt, 1974 és 1982 között hét lemezt jelentetett meg.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×