eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Változik a Lánchíd lezárásának az időpontja

Változik a Lánchíd lezárásának az időpontja

Várhatóan csak a nyár végén vagy ősszel kezdődhet a Lánchíd és az Alagút tényleges felújítása, így a lezárások nem esnek egybe a júliusi vizes-világbajnoksággal.

A Lánchíd és az Alagút felújítása biztosan nem kezdődik el a július végi budapesti vizes világbajnokság előtt, várhatóan augusztusban vagy az ősszel indulhatnak a munkálatok. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a nyáron csak a közbeszerzés lefolytatását és a nyertes kivitelezővel való szerződés megkötését lehet elvégezni. Hozzátették: a Fővárosi Közgyűlés múlt heti előterjesztésében szereplő 2017. júniusi dátum a közbeszerzési eljárás megindításának dátuma.

 Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján is megerősítette, hogy egy hosszabb folyamat eredménye lesz a munkálatok elkezdése.

 "Most döntöttünk, júliusban lesz a vizes-vb, kiviteli terveknek kell készülniük, közbeszerzési eljárást kell lefolytatni, de facto a kivitelezés nem tud megkezdődni júliusban, arra én merek fogadni" - mondta a főpolgármester.

A Budapesti Közlekedési Központ beruházás részleteiről azt írta, hogy a rekonstrukció 22 milliárd 330 millió forintból valósul meg. A BKK jelezte, hogy a Lánchíd és az Alagút keleti kapuja a Világörökség része, a rekonstrukció tervei ezért az örökségvédelem közreműködésével készültek el. A hídfők, a pillérek és a kőoroszlánok kőfelületeit szakértők bevonásával kell restaurálni.

A felújítás keretében elvégzik a közúti pályalemez és a járdák elbontását, újjáépítését, a megmaradó acélszerkezetek javítását és korrózió elleni védelmét is. A köz- és díszvilágítás korszerűsítését is megoldják, így a híd díszvilágítása is új funkciót kaphat, ezzel lehetővé válhat különböző színek megjelenítése is. Ha szükséges, akkor a Duna-meder rendezése is a projekt része lesz. Megújulnak és kiszélesednek a pesti és a budai hídfőben lévő gyalogos aluljárók is, illetve a tervek között szerepel Budán nyilvános WC kialakítása a hídfőben.

Eközben megújul az alagút gépészeti és légtechnikai rendszere, szigetelése és belső borítása. Korszerű ledes világítás építenek ki itt is. Újraosztják a közúti és gyalogos felületet, átépítik a Clark Ádám teret is, ahol a körforgalom mérete csökken, a gyalogosterek pedig bővülnek.

A felújítás idején a Lánchíd-Alagút útvonalat teljesen lezárják, a beruházást az első tervek szerint 2019 végén fejezik be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×