Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meglepő adatok a magyar nyugdíjasokról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy különbség van a legmagasabb és a legalacsonyabb összegű ellátásban részesülő nyugdíjasok jövedelme között - derül ki egy parlamenti írásbeli válaszból.

Tavaly az alsó jövedelmi kategóriába tartózó tíz százalék nyugellátása és a felső 10 százalék ellátása között 163 195 forint volt a különbség, vagyis ennyivel kaptak többet a "jómódú" nyugdíjasok - derült ki Rétvári Bence írásbeli válaszából, amelyet Lukács Zoltán MSZP-s képviselőnek adott, és a Napi.hu szemlézett.

Eközben a munkajövedelmeknél az alsó és a felső 10 százalék között 452 ezer volt a különbség. Az adatokból az állapítható meg, hogy a legnagyobb és a legkisebb jövedelmi kategóriákba tartozó nyugdíjak között harmad akkora különbség van, mint az aktív bérek hasonló kategóriái között.

2015-ben a nyugellátások a GDP 8,9 százalékát tették ki. Ebből a korhatárt betöltött és legalább 20 év szolgálati idővel rendelkező emberek ellátása a GDP 6,8 százalékát emésztette fel.

2015-ben a közgyógyellátásra jogosultak mintegy 34 százaléka volt 62 év feletti. A közgyógyellátásra 2017-ben 5,6 milliárdot irányoztak elő. Ápolási díjra, amelynek kedvezményezettjeinek fele 60 év feletti, 25,4 milliárd jut, míg a fogyatékossági támogatás költségei 21 milliárdra rúghatnak, ebből 60 százalékában szintén a nyugdíjaskorúak részesülnek.