eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nyugdíjba megy? Erre nagyon figyeljen

Ha nyugdíjba megyünk, nem kerül automatikusan a bankszámlánkra a nyugdíjcélú megtakarításunkban összekuporgatott pénz - hívja fel a figyelmet a portfolio.

Nemcsak terméktípustól, hanem szolgáltatótól is függ az, hogyan és mikor kapjuk meg a rendszeresen összekuporgatott nyugdíjpénzünket adómentesen. Jellemző viszont, hogy az adómentes hozzáférés érdekében a tízéves időtávot mindenképp meg kell várnunk - mutat rá írásában a portfolio.

A portál ismertetése szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak akkor fizetnek, ha a nyugdíjkorhatárt betölti a tag és taggá válás óta legalább tíz év eltelt.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) szintén a nyugdíjra jogosultság (vagy rokkantság) esetén fizet adómentesen.

Ha legalább 40%-os egészségkárosodást szenvedünk el és/vagy, ha meghalunk, a nyugdíjbiztosítás nemcsak adómentesen fizet, de a szerződéstől függően kockázati térítést is kaphat a kedvezményezett.

Súlyos szankciói lehetnek annak, ha a nyugdíjcélra indított szerződésünket mégsem nyugdíjcélra használjuk fel. A szerződés élettartama alatt felvett adójóváírás 20%-kal növelten való visszafizetése mellett más adóterhünk is keletkezhet, valamint a szolgáltató is vonhat le plusz költséget - hívja fel a figyelmet a portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×