eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels

A 39 éven aluliak ötöde tud félretenni idős korára

Az Y-generáció tagjainak majdnem fele szeretne takarékoskodni nyugdíjas éveire, de az ennél közelebbi kiadások előrébb vannak a fontossági sorrendben.

Az Y-generáció, vagyis az 1980 és 1994 között születettek jelentős része csak rövid távon gondolkodik pénzügyeiről, nem takarékoskodik és idősödő szüleik sem számíthatnak az ő anyagi támogatásukra - legalább is ilyen képet alkot róluk az eggyel idősebb korosztály, az X-generáció (39-55 év). Ez derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az NN Biztosító végzet és amelyet a Piacésprofit.hu publikált.

A negyvenes-ötvenes éveikben járók 59 százaléka szerint az egyetemről kevesebb, mint 15 éve kijött korosztály nem igazán készül a nyugíjas éveire. A felmérés szerint 53 százalékuk látja úgy, hogy a fiatalabbak anyagi jellegű céljaikhoz inkább hitelt vesznek fel, emellett 44 százalék nyilatkozott úgy, hogy "az Y-osok nem tudnak takarékoskodni".

Ezzel szemben az NN Biztosító kutatása szerint

a már önálló háztartásban élő Y-osok 71 százaléka takarít meg havi szinten valamekkora összeget, sőt a generáció 22 százaléka már aktívan félretesz a nyugdíjas éveire is.

Az Y-generáció tagjai emellett tartalékot képeznek, a lakhatással kapcsolatosan is gyűjtenek, valamint az autó-, motorvásárlásra, nyaralásra és hiteltörlesztésre is tevékenyen gondolnak, ezek előzik meg a nyugdíjas évekre való gondolást.

Még így is a generáció 40 százaléka tervezi, hogy valamilyen módon spórol időskorára.

A kutatásból az is kiderült, hogy

az Y-generáció 54 százaléka támogatja anyagilag nyugdíjaskorú szüleit, míg ez az arány az X-generáció esetében csak 36 százalék

(azok körében, akiknek van nyugdíjaskorú szülője). Ezen a téren az Y-osok közül is a 24-34 éves korosztály a legaktívabb: harmaduknak van nyugdíjas szülője, és 69 százalékuk segíti őt anyagilag.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×