Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Darák Péter: Vizsgáljuk, hogyan gyorsíthatóak az eljárások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jó és rossz eljárások összegyűjtésével igyekeznek segíteni a bírók munkáját, hogy a pereket ne lassítsa a túlbizonyítási kényszer - mondta a Kúria elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Darák Péter beszélt arról is, hogy vizsgálják, miként gyorsíthatnának az elhúzódó eljárásokon. A teljes egy órás beszélgetést csütörtökön 18 óra után hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

Darák Péter elmondta: "elemezzük azokat a szakmai kérdéseket, amelyek az eljárások elhúzódásához vezetnek, többek között az elmúlt években minden jogterületen körülnéztünk a hatályon kívül helyezési gyakorlatot illetően, hiszen ha egy felsőbb bíróság az elsőfokú eljárás megismétlését írja elő, az törvényszerűen az eljárás elhúzódásához vezet. Ez a problémás ügyekben szinte mindenhol előfordul."

"2016-ban még mélyebbre próbálunk menni akkor, amikor az ítéleti bizonyosság kérdéskörét vetjük fel, tehát azt, hogy milyen tényállás és bizonyítékok alapján alakul ki az a bírói meggyőződés, ami az ítélethozatal alapjául szolgálhat" - tette hozz a Kúria elnöke.

"Tavaly nyáron tartottunk egy tudományos tanácskozást az ELTE professzorainak részvételével, ahol ezt a kérdést jártuk körbe. Megállapítottuk, hogy a bírót egyik oldalról erőteljes nyomás éri, hogy minden tekintetben alapozza meg az ítéletét, a másik oldalról viszont az, hogy minél gyorsabban fejezze be az eljárást, azt hasonló eljárásjogi eszköz, mint a hatályon kívül helyezés, nem támogatja. Megpróbálunk olyan végletesen jó és rossz példákat találni, amelyek valamilyen módon segítenek a bírónak abban, hogy a saját ügyében is el tudja dönteni, mi az elégséges bizonyíték, bizonyítás, mikor hozhat bátran ítéletet, akkor is, ha minden bizonyítási indítványnak nem felelt meg, minden indítványozott bizonyítást nem folytatott le" - hangsúlyozta Darák Péter.

A teljes egy órás beszélgetést csütörtökön 18 óra után hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hanganyag: Exterde Tibor