eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin

Alacsonyabb ponthatár lehet 16 szakon

Alacsonyabb lesz a ponthatár a korábban meghirdetettnél azon a 16 szakon, ahol a kormány első körben nem akart államilag finanszírozott képzést indítani - értesült az InfoRádió. Szerdán derül ki, hogy hány diákot vesznek fel államilag finanszírozott képzésbe.

Több mint 95 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba, jövő hét szerdán derül ki, hogy hányukat vették fel valamelyik általuk megjelölt képzésre.

Lesznek meglepetések. Az InfoRádió értesülései szerint ugyanis alacsonyabb lesz a ponthatár az előre meghatározottnál azon a 16 szakon, amelyen a kormány eredetileg nem akart államilag finanszírozott képzést indítani. Ez többségében a jogi, gazdasági, és kommunikációs területet érinti.

Az emberi erőforrások minisztere január közepén a tiltakozások hatására ígéretet tett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának, hogy amennyiben kevés jelentkező éri el az előre megszabott ponthatárt, könnyítenek a feltételeken. Balog Zoltán akkor azt mondta: az a cél, hogy a diákok legalább 10-20 százaléka államilag finanszírozott képzésben tanulhasson ezeken a szakokon.

Viszonylag magasan húzták meg a ponthatárokat. Csak példaként: idén a legnépszerűbb alapszak a gazdálkodási és menedzsment, ide összesen 7430-an jelentkeztek. Ez a szak tavaly csak önköltséges formában, a Budapesti Corvinus Egyetemen indult, a magyar nyelvű képzés ponthatára 413 pont volt, ehhez képest a miniszter által meghatározott idei bejutási küszöb 460 pont. A jelentkezések alapján már jól látszik, hogy kevés diák van, aki ezt teljesíteni tudja, a könnyítéssel viszont országosan több ezren kerülhetnek be a korábbiakon felül ezekre a szakokra.

A kormány emellett azt ígérte: a 240 pont elérésével mindenki bejuthat államilag finanszírozott képzésre - a kapacitások függvényében. És ez itt a kulcs, vagyis bár eltörölték a keretszámokat, az intézmények maximális kapacitása nyilván határt szab a felvehető hallgatók számának. Így sokakat érhet kellemetlen meglepetés, hogy bár sikerült elérnie ezt a küszöböt, a megjelölt intézménytől helyhiány miatt elutasító levelet kap majd.

Értesüléseink szerint az államtitkárságon több javaslat is felmerült erre vonatkozóan: elképzelhető például, hogy ezek a diákok a pótfelvételi eljárás keretében adhatnák be jelentkezésüket államilag finanszírozott képzésre. Ez egészen új gyakorlat lenne, hiszen korábban - néhány kisebb kivételtől eltekintve - a pótfelvételi eljárásban csak költségtérítéses képzésre lehetett jelentkezni. A tárca javaslatai között szerepelt még az előfelvételi esetleges bevezetése, azaz, hogy a helyhiány miatt elutasított hallgatók egy évvel később kezdhessék meg tanulmányaikat az adott intézményben.

És itt jön elő egy újabb probléma: az intézményi kapacitás kérdése. Korábban a Budapesti Corvinus Egyetem rektora az InfoRádiban azt mondta: teljesen érthetetlen módon csökkentették intézményük kapacitását. Rostoványi Zsolt arról beszélt: bár néhány éve hivatalosan felmérték, hogy az egyetem mely képzési területen hány hallgató befogadására képes, a minisztérium egyszer csak átszabta a számokat. Mint mondta: meglepetéssel tapasztalták, hogy tíz szak esetében jelentősen csökkentették a számokat, a legnagyobb arányban, közel 40 százalékkal a nemzetközi tanulmányok szak esetében, noha itt volt a legmagasabb a pontszám országosna.

Értesüléseink szerint ezeket a korlátozásokat - a felsőoktatási államtitkárság javaslatára - feloldják, így tehát az intézmények valós maximális kapacitásához igazodik majd a felvehető hallgatók száma. A kormány korábbi ígérete szerint ez több mint 50 ezer államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatót jelent majd.

Pont Ott Parti az idén a fővárosban nem lesz, a diákok többsége tehát otthon, a gép előtt izgulhat majd, hogy vajon a meghirdetett ponthatár elérése valóban azt jelenti-e, hogy felvették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×