Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: "Meg kell védeni az embereket mindenfajta erőszakkal szemben"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Most vagyunk abban a helyzetben, amikor tíz emberből kilenc azt gondolja, hogy ez így nincsen jól (...) az egész ország azt látja, hogy ez az erőszak felé megy, és az erőszakkal szemben meg kell védeni az embereket. Mindenfajta erőszakkal szemben. Ez az állam és ez a miniszterelnök dolga is" - idézi Orbán Viktor nyilatkozatát a magyar EU-elnökség honlapja.

Magyarország elkötelezett a romák integrálása mellett - ezzel a címmel közöl vezető anyagot a magyar EU-elnökség honlapja. Az írás a Gyöngyöspatán kialakult helyzetre utalva így fogalmaz: "Magyarország az EU Tanácsának soros elnökeként és belső jogrendjének fejlesztése során egyaránt elkötelezett a romák felemelése és jogaik védelme mellett. EU-szinten a tagállamok elköteleződésén alapuló keretrendszer kialakítása a cél, idehaza pedig legutóbb (a gyöngyöspatai események fényében) a Büntető Törvénykönyv szigorítása vált szükségessé."

A hivatalos elnökségi honlap idéz abból az interjúból, amelyet Orbán Viktor a TV2-nek adott. "Most vagyunk abban a helyzetben, amikor tíz emberből kilenc azt gondolja, hogy ez így nincsen jól (...) az egész ország azt látja, hogy ez az erőszak felé megy, és az erőszakkal szemben meg kell védeni az embereket. Mindenfajta erőszakkal szemben. Ez az állam és ez a miniszterelnök dolga is" - mondta Orbán Viktor a TV2-nek adott interjújában.

A kormányfő elmondta, hogy a Btk. kormány által kezdeményezett szigorítása az ilyen típusú bűncselekmények visszaeső elkövetőire akár végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. Orbán Viktor szerint ezzel meg fog oldódni a probléma.

Mint fogalmazott, az erő nyelvén kell beszélnie az államnak. Mindenki, aki törvénysértő magatartást tanúsított, haza fog menni, mert egy óra múlva megjelennek az állam képviselői és érvényt szereznek a törvényeknek; eddig volt a türelem meg a belátás, ennek most vége van - tette hozzá Orbán Viktor.

Az elnökségi honlap cikke emlékeztet arra, hogy a miniszterelnök szerdán azt írta a Facebookon: "Fontos kormányülésen vagyunk túl. Az ember azt hiszi, mindenki ért a szép szóból, kár, hogy ez nincs így. Ilyenkor egy kormány kénytelen az erő nyelvén beszélni."