Húsvétkor sem tanácsos bizonytalan eredetű élelmiszereket tenni az ünnepi asztalra, az egészségünk megóvása érdekében akkor is érdemes hivatalosan regisztrált árusoktól megvenni azokat, ha valamivel többet kell értük fizetni - mondta az InfoRádiónak a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese.
Ambrus Árpád hozzátette: a megvásárolt termékek feldolgozásakor is fontos az óvatosság. A nyers húsokat mindenképpen tároljuk külön, a fogásokat pedig lehetőleg olyan eszközökkel készítsük elő a főzésre, sütésre, amelyeket más célra nem használunk.
A legjobb, ha füstölt sonkát választunk, amit gyakran füstölt combként árulnak az üzletek. Ezt nem kell hűtve tárolni, de kis lángon, forrásban lévő vízben alaposan át kell főzni fogyasztás előtt: ahány kilogrammot nyom, annyi órán át - magyarázta a szakértő. Az előfőzött sonka azonnal fogyasztható, ám hűtve kell tárolni - fűzte hozzá.
Vásárláskor fontos odafigyelni arra, meddig fogyasztható a termék, és érdemes jól megnézni a címkét, mert előfordulhat, hogy átragasztották az eredetit. Ne vegyük meg az olyan húsárut, ami levet ereszt: ez annak lehet a jele, hogy nem hűtötték megfelelően - mondta Ambrus Árpád.
Tojásból is sok fogy húsvétkor, a hivatalos helyről vásároltakon pedig feltüntetik, hogy mennyi ideig használható fel, és azt is, hogy szalmonellamentes állományból származik-e. Egyszerű módszerrel megállapítható, jó-e a tojás: ha nyersen vízbe tesszük, és lesüllyed az edény aljára, fogyasztható - mondta a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese.
Hanganyag: Gál Ildikó