Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Éger: Az új kormánynak azonnal pénzt kell pumpálnia az egészségügybe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az új kormánynak a választások után azonnal pénzt kell pumpálnia az egészségügybe, ott ugyanis katasztrofális a munkaerőhelyzet - mondta az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamata elnöke. Éger István rámutatott: a pénztelenség miatt egyszerre van orvoshiány és orvos-munkanélküliség.

Az orvosok bérezését és a munkakörülményeik állapotát tartja jelenleg az egészségügy legsúlyosabb problémájának a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éges István rámutatott: a kórházakban orvoshiány van, miközben számos orvos nem talál magának munkát, az intézményeknek ugyanis szükségük lenne a képzett alkalmazottakra, pénzük azonban nincs arra, hogy embert vegyenek fel.

Hozzátette: vidéken jelentősen túlterheltek az orvosok, és akadnak olyan országrészek, ahol máig nem megoldott az ügyeletek kifizetése. (A tervek szerint a kamara emiatt jogi lépéseket tesz.)

Budapesten pedig például a nőgyógyász szakmában nem ritka, hogy az intézménybezárások és -összevonások miatt elbocsátott orvosokat egy másik kórház csak úgy hajlandó felvenni, ha díjazás nélkül vagy félállású fizetésért vállalnak teljes állást, csak hogy az intézményben bonyolíthassák le pácienseik szülését. Ezzel burkoltan a paraszolvencia elfogadására buzdítja az intézmény az alkalmazottakat - mutatott rá Éger István.

A kamara elnöke jelentős problémának tartja az igen rossz munkakörülményeket is, azaz azt, hogy a gyógyítók elavult készülékekkel és eszközökkel kénytelenek dolgozni. Kifogásolta, hogy a finanszírozás hosszú idő óta nem terjed ki az amortizációra.

Éger István az intézmények finanszírozásáról folyó tárgyalásokról elmondta: a kormány törvénysértő módon állapodott meg civil szervezetekkel olyan kérdésekről, amelyekben a kamarát is be kellett volna vonnia, ráadásul úgy, hogy néhány héten belül maguk az érdekvédelmi szervezetek tiltakoztak a megállapodás tartalma ellen, hiszen abban előre kikötötték az ellátás mennyiségét.

Hozzátette: a kórházak nem jutottak több pénzhez, mindössze annyi történt, hogy már januárban megkapták az év végén esedékes támogatást. Ez az összeg azonban decemberben hiányozni fog. Ugyanakkor az intézmények kintlévősége ekkor már olyan magas volt, mintegy 100 milliárd forint, hogy az már más gazdasági szektort is veszélyeztetett.

A kamara elnöke arról is beszélt: emberközpontú egészségpolitikára, egészségügyi ellátásra lenne szükség, a jelenlegi ugyanis pénz- és kárközpontú. Szaporítani kellene az emberek egészségben töltött aktív éveinek számát, javítani életminőségüket.

Hanganyag: Exterde Tibor