Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több a migráns, de be tudnak-e illeszkedni?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csekély érdeklődést mutattak a magyarországi bevándorlók szervezetei azon programok iránt, amelyek a beilleszkedésüket segítette volna. Egyre több migráns érkezik Magyarországra, ezért a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet háromnapos rendezvény keretében próbált támogatást adni boldogulásukhoz.

Mit kell tennie a magyar társadalomnak azért, hogy segítse a bevándorlók beilleszkedését? És mi a feladata az ide érkező külföldieknek? Vajon megfelelően zajlik a folyamat, amely hozzájárul ahhoz, hogy a magyar lakosság létszáma még mindig nem süllyedt 10 millió alá?

Magyarországon nagyjából 190 ezer bevándorló él, azaz a lakosságnak majdnem 2 százaléka. Nem mindegy az, hogy a beilleszkedésük, boldogulásuk hogyan alakul, a szabolcs-szatmár-bereg megyei rendőrfőkapitány szerint ugyanis a migráció, az emberkereskedelem, valamint árucsempészet növekedése prognosztizálható az ország északkeleti határszakaszain.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet programvezetője az InfoRádióban elmondta: a migránsok a leggyakrabban saját közösségeiktől, saját szervezeteiktől kérnek tanácsokat, ezért azt tartják a legcélravezetőbbnek, ha ezen szervezeteket látják el a megfelelő ismeretekkel.

A segélyszervezet háromnapos programot szervezett a közösségek vezetőinek, ahol elsősorban a társadalomismeret terén közöltek velük alapvető információkat. A Tanuljunk egymástól címet viselő rendezvény megszervezése előtt számtalan migránsszervezetet kerestek fel, azonban csak a töredékük vett részt a programon.

Gagyi Róbert szerint ez jelentheti azt hogy mindenki egyéni szinten tud boldogulni, de azt is, hogy szkeptikusak egy ilyen kezdeményezéssel kapcsolatban.

Hanganyag: Litauszky Balázs