Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Simicskó nem támogatja, hogy a Belügyminisztériumhoz csatolják a titkosszolgálatokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rossz irányt mutatnak Simicskó István szerint azok az elképzelések, amelyek a polgári titkosszolgálatoknak a Belügyminisztériumhoz történő csatolásáról szólnak. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke erről a \"Titkok és Szolgálatok\" című konferencián beszélt szerda este Budapesten.

A politikus emlékeztetett, hogy a rendszerváltás előtt a Belügyminisztérium alatt működött a III-as főcsoportfőnökség, ezért - mint fogalmazott - nem jó irány a polgári titkosszolgálatok becsatolása a Belügyminisztériumhoz.

"Tartanék attól, hogy a (...) rendőrség úgy ahogy van megenné a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot és a Nemzetbiztonsági Hivatalt", és "eltűnnének a süllyesztőben" - mondta Simicskó István. Hozzátette: mind a rendőrségnek, mind a titkosszolgálatnak megvan a maga feladata, és nem lenne jó összekeverni ezt a kettőt.

A szakpolitikus azt sem tartaná jó megoldásnak, ha az Információs Hivatalt integrálnák a Külügyminisztériumba.

A katonai szakszolgálatokkal kapcsolatban elmondta: azt el tudná képzelni - ha minden kötél szakad -, hogy összevonják a Katonai Felderítő Hivatalt és a Katonai Biztonsági Hivatalt, de a teljes felszámolásukat nem támogatja.

Simicskó István hangsúlyozta: a nemzet biztonságának érdekeit kell mindenképpen szem előtt tartani, a szervezeti elképzelések szerinte másodlagos kérdések.

A nemzetbiztonsági bizottság elnökének tájékoztatása szerint jelenleg mintegy ötezer ember dolgozik az állam által fenntartott titkosszolgálatoknál - ezren a katonai, négyezren a polgári szolgálatoknál.