eur:
391.25
usd:
366.38
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Visszavonhatatlanná vált az Albert házaspár népszavazása

Visszavonhatatlanná vált az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazási kezdeményezés, miután az Albert házaspár átadta az Országos Választási Irodának (OVI) az összegyűjtött csaknem félmillió aláírást.

A kezdeményezést támogató, és az aláírásgyűjtésben részt vevő szakszervezetek és civil szervezetek sajtótájékoztatójukon a kormányt tették felelőssé amiatt, hogy mintegy négymilliárd forintért népszavazást kell tartani.

Rytkó Emília, az OVI vezetője azt közölte: hétfőn ül össze az Országos Választási Bizottság, amely várhatóan arról határoz, hogy az OVI 45 napon belül hitelesítse a kérdőíveket, tehát összegezze az aláírások számát.

Az OVI vezetője az InfoRádióban megerősítette: a kezdeményezést már nem lehet visszavonni, a testület határozata ugyanakkor megtámadható.

A népszavazást a legkorábban nyár végén vagy ősszel tartják.

Tisztázni kellene

Lövétei István alkotmányjogász szerint a népszavazási kérdésben lévő fogalmakat el kell kezdeni értelmezni, ezért elképzelhető, hogy az ügy az Alkotmánybíróság elé kerül majd.

Az Albert házaspár által benyújtott népszavazási kérdőíven több biztosítós egészségügy szerepel, miközben az MSZP több pénztáros és állami kézben maradó modellről beszél.

Smuk Péter alkotmányjogász szerint ugyanakkor a referendummal elérhetik céljukat a kezdeményezok.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×