eur:
391.1
usd:
366.24
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gaskó: "A kormány felelőssége, ha népszavazás lesz"

Átadták a civil szervezetek az Országos Választási Irodának azt a félmillió aláírást, amelyet az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazás kiírása miatt gyűjtöttek össze. A LIGA Szakszervezetek elnöke az InfoRádiónak elmondta: ezzel elkerülhetetlenné vált a referendum. Gaskó István hozzátette: a kormány felelőssége, ha népszavazás lesz, de csak így lehet megakadályozni a magántőke bevonását az egészségbiztosításba.

Elkerülhetetlenné vált az egészségbiztosítás átalakításáról szóló népszavazás, amelyre szeptember közepe és november vége között kerülhet sor - mondta az InfoRádiónak a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Gaskó István közölte: a kormány felelőssége, ha népszavazás lesz, hiszen nem állt szóba a referendumot kezdeményezőkkel, holott azok felajánlották, hogy elállnak a terüktől, ha megfelelő garanciákat rögzítő megállapodás születik.

A LIGA Szakszervezetek elnöke megjegyezte: három szakértőt kérdeztek meg, mielőtt gyűjteni kezdték az aláírásokat az ügyben. A szakemberek egybehangzóan azt állították, hogy a kérdés ("Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?") alkalmas az üzleti alapon működő rendszer törvénykezésből történő kiiktatására.

Üdvözlendő lenne, ha a kormány hatályon kívül helyezné a pénztártörvényt, ez a lépés azonban nem garantálná, hogy - a népszavazás hiányában - három év után ne lehessen privatizálni az egészségügyet - mondta Gaskó István.

Az emberek megértik

Bár a kérdés - amelynek kapcsán a civil szervezetek átadták az aláírásokat az Országos Választási Irodának - több-biztosítós rendszerről szól, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke szerint egyértelmű: a lakosság erre válaszolva arról nyilváníthat véleményt, akar-e üzleti jellegű biztosítási rendszert.

Szabó Endre hozzátette: több újabb, az egészségbiztosítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezés is hitelesítésre vár, de a civil szféra kérdése az, amely mögött társadalmi támogatás van, ezt bizonyítja a csaknem félmillió összegyűjtött aláírás.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerint nem probléma, hogy a kérdésben a "több-biztosítós" fogalom szerepel, bár a kormányzat több-pénztáras rendszert hozna létre. Szabó Endre úgy véli: az emberek megértik, hogy a kérdés lényege az üzleti jellegre vonatkozik.

A NOE elnöke közölte: azért is fontos a referendum, mert garanciát adhat arra, hogy nem lesz üzleti alapú az egészségbiztosítási rendszer. Ez azért lényeges, mert hamarosan újra előkerülhet a parlamentben az üzleti jellegű rendszerről szóló kérdés, annak ellenére is, hogy a szocialisták most a magántőke kihagyását fontolgatják.

Szabó Endre hozzáfűzte: nem tervezik, hogy pontosabban megfogalmazott kérdést nyújtanak be az Országos Választási Bizottsághoz, kielégítőnek tartják a jelenlegit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×