eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A MÁV szerint a vasutasok 10 százaléka sztrájkol csak

Harmadik napja tart a vasúti dolgozók sztrájkja, miután kedden sem született megállapodás a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között.

Szerda reggel kilenc órakor folytatják a tárgyalást a MÁV Zrt.-nél és a MÁV Startnál - mondta el Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke.

Tájékoztatása szerint az éjszakai szolgálatban a MÁV Zrt. forgalomirányítói - összesen 1.979 vasutas - közül 188-an sztrájkoltak. A MÁV számításai szerint az éjszakai órákban is mintegy 90 százalék dolgozott.

Szerda reggel Budapesten a Déli és a Nyugati pályaudvar fogad vonatokat. A Keleti pályaudvarra nem érkeznek Hatvan felől vonatok, mert Rákosnál és Kőbánya-Felsőn sztrájkolnak a dolgozók, ott a vonatok Hatvan felől Pécelig közlekednek - mondta el Kavalecz Imre.

Valamennyi elővárosi vonalon két-két szerelvény közlekedik, kivéve a Rákospalota-Vácrátót vonalon, amelyen továbbra sincs vasúti forgalom.

Miskolc környékén úgynevezett BZ motorszerelvények járnak, egy-két vonat közlekedik. Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Szeged állomás nem fogad vonatokat a VDSZSZ-es dolgozók sztrájkja miatt.

Szombathely-Celldömölk térségében már közlekedhetnek a vonatok a reggeli órákban. Szeged és Kiskundorozsma között pótló buszok közlekednek, Kiskundrorozsma és Budapest között járnak a vonatok.

Kedd este 6 óráig a vonatok mintegy 30 százaléka közlekedett, ez 760 vonatot jelent. Annak ellenére közlekedett ennyi vonat, hogy a még elégséges szolgáltatás hiányában a VDSZSZ egyetlen vonat közlekedéséhez sem járult hozzá - mondta a MÁV sajtófőnöke.

A MÁV szerdán is megtesz mindent annak érdekében, hogy úgy szervezze a vonatközlekedést, hogy az utasok eljussanak céljukra - tette hozzá Kavalecz Imre.

Elmondta, hogy az utastájékoztatás javítása érdekében közel 100 fővel növelik a pályaudvarokon a tájékoztató szolgálatot. Ezek a munkatársak Budapesten és nagyobb vidéki pályaudvarok utasterében a peronokon tájékoztatják az utasokat a közlekedési lehetőségekről.

A MÁV Zrt. megállapodott több Volán társasággal, hogy autóbuszjáratokon elfogadják a vasúti bérleteket, így szerda reggel a Bakony, a Somló, a Tisza, a Balaton, a Borsod, a Kunság, a Zala és a Kapos Volán teljes hálózatán, az Agria, a Mátra, a Vértes, a Hajdú, a Hatvan, a Jász-Kun, a Vasi és a Kisalföld Volánnál pedig bizonyos viszonylatokon fogadják el a vasúti bérleteket.

Rákóczki Lajos, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének szakági vezető ügyvivője a szerdai sztrájkhelyzettel kapcsolatban megerősítette, hogy sztrájkolnak a budapesti nagy pályaudvarokon, Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolc térségében, a sztrájkban elsősorban a kocsivizsgálók és az utazó személyzet vesz részt.

Ráckóczi Lajos elmondta, hogy a szakszervezet értesülési szerint az este folyamán a MÁV menedzsmentje 5.000 forintos kifizetéseket ajánlott fel a dolgozóknak és a sztrájkban részt venni szándékozóknak, így próbálva rábírni őket, hogy kilépjenek a sztrájkból. Mint mondta, ez nagy felháborodást váltott ki a sztrájkolók körében.

A VDSZSZ vezető ügyvivője elmondta, hogy a reggeli műszakban Budapest térségében elkezdték a váltásokat: azoktól a nappali dolgozóktól, akik sztrájkolni készüknek, az "ötezer forintos dolgozók" próbálják átvenni a szolgálatot.

A VDSZSZ továbbra is azt követeli, hogy a minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet-bérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×