Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormányzati negyed: 632 millióba került a talonba tett ötlet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nem lesz kormányzati negyed - döntött a kormánykabinet döntött. A költségek összességében majdnem elérik a 9 milliárd forintot, Budai Bernadett kormányszóvivő szerint azonban csak 632 millió forintba került a talonba került ötlet.

Budai Bernadett a projekt megállításáról szóló döntést azzal indokolta, hogy az azzal összefüggésben felvetődött városrendezési tervek jelentősen megdrágítják a beruházást. A közbeszerzési eljárás nem lett többszereplős, ugyanis csak egy pályázó maradt, valamint a kitűzött határidők, tehát például a 2009 tavaszi átadás kétségessé váltak.

Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem egészen három héttel ezelőtt, 2007. december 20-án még másképpen nyilatkozott.

A tervezés folytatódik

A kormányszóvivő szerint a kabinet nem tett le arról, hogy a negyed valamikor felépüljön, azt azonban nem tudta megmondani, mikor. A tervezés ennek ellenére továbbra is folytatódik, mert a Kormányzati negyed Programiroda ez év végéig működik.

Feladata lesz egyebek mellett eldönteni, hogy mi lesz a kijelölt Nyugati pályaudvar melletti terület sorsa, illetve városrendezési munkái is lesznek még. Az iroda 2008 végén pontosan elszámol majd költségeivel, amelyet az Állami Számvevőszék is ellenőriz.

Budai Bernadett közölte: nem presztízsberuházásról, így nem presztízsdöntésről van szó: gazdasági, városfejlesztési döntés született.

Egyik zsebből a másikba

Ami az eddigi költségeket illeti: az állam 8,5 milliárd forintért vásárolta meg az érintett területet a MÁV-tól. A kormányszóvivő ezt úgy mondta: az állam a pénzt az egyik zsebéből a másikba tette.

632 millió forint viszont már végérvényesen elment a kormányzati negyed járulékos költségeire. Ebben a tervezéstől az ügyvédi költségeken át az iroda alkalmazottainak fizetéséig minden benne van. Mindezzel együtt ebben a ciklusban mégis lesz költözés: 2010-ig a kormányzati szervek, így a miniszterelnök is kiköltözik a Parlamentből, mégpedig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jelenlegi Kossuth téri épületébe.

Arra a kérdésre, hogy ennek milyen költségei lesznek, nem tudott választ adni a kormányszóvivő. Mindenesetre a tájékoztató végén megjegyezte: arra még egyetlen egy kormány sem volt képes, hogy a kormánynegyed ötletét ilyen mértékben kidolgozza.

Hanganyag: Németh Zoltán