eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szekeres megnyugtatta a fegyveres testületeknél dolgozókat

A honvédelmi miniszter szerint nem éri hátrány a fegyveres testületeknél és a rendvédelmi szervezeteknél legalább 20 éves szolgálati viszonnyal rendelkező dolgozókat a nyugdíjjogszabályok januári változása miatt.

Szekeres Imre a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: december 31-én rögzítik a nyugdíjak aktuális összegét, amit évente növelnek, majd az érintettek nyugdíjba vonuláskor választhatnak, hogy ezt, vagy a hatályos szabályok szerint járó ellátást kérik.

A miniszter hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy azok, akik már rendelkeznek 20 év szolgálati idővel, ne menjenek csak azért nyugdíjba, mert később hátrány érné őket a változó nyugdíjszámítás miatt.

A miniszter hozzátette: a kormány soron kívül javasolja a törvényt az Országgyűlés elé terjeszteni, hogy mielőbb elejét vegye az érintettek körében kialakult bizonytalanságnak.

A módosítás lényege, hogy 2007. december 31-én anélkül, hogy folyósítanák, rögzítik a nyugdíjak aktuális összegét. Az így rögzített nyugdíj összegét pedig a tényleges nyugdíjba vonulásig minden évben az adott évre meghatározott összeggel növelni fogják.

Így a nyugdíjba vonuló tisztek és tiszthelyettesek nyugdíjba vonulásukkor választhatnak, hogy a hatályos szabályok szerint járó nyugdíj, vagy az előzőekben említett, rögzített nyugdíj évenkénti emelésekkel növelt összegével kérik nyugdíjazásukat.

A módosításra azért van szükség, hogy azokat a tiszteket és tiszthelyetteseket, akik elérték a nyugdíjba vonuláshoz szükséges szolgálati időt, de még nem kívánnak nyugdíjba vonulni, a további szolgálat miatt ne érje hátrány - mondta Szekeres Imre.

"Akinek megvan mondjuk a 25 év szolgálati ideje, az dönthetne úgy, hogy az idei feltételekkel nyugdíjba megy, nekünk pedig pótolni kellene az ő nagyon magas szakmai tudását, képességét és tapasztalatát. Viszont, ha megkérjük, hogy maradjon itt, akkor biztosítani akarjuk számára azt a lehetőséget, hogy ezért hátrány őt ne érje" - indokolt a honvédelmi miniszter.

A benyújtott törvényjavaslat továbbá azt is megoldja, hogy az azonos megítélés alá eső hivatásos tisztek és tiszthelyettesek, tehát akik legalább 20 év szolgálati idővel rendelkeznek és jelenleg valamely magánnyugdíj pénztár tagjai, 2010. december 31-ig dönthessenek arról, hogy vissza kívánnak-e lépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amennyiben ez számukra kedvezőbb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×