eur:
389.28
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem indul büntetőeljárás gumilövedék-ügyben

Nem kezdeményez büntetőeljárást a Budapesti Nyomozó Ügyészség, holott megállapította, hogy a rendőrség jogellenesen használta a gumilövedékeket az őszi zavargások idején. A szervezet szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a rendelkezésre álló információk nem indokolják a büntetőeljárás megindítását.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség megállapította, hogy azok a gumilövedékek, amelyeket az őszi zavargások során használt a rendőrség, nem voltak rendszerbe állítva - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Morvai Attila közölte: a kérdést két belügyminisztériumi rendelet, valamint a rendőrségről szóló törvény szabályozza, a nyomozó ügyészség pedig elismerte az országos rendőrfőkapitány kérdésére, hogy a vonatkozó rendeletek nem egyértelműek.

Éppen ez adja az értelmezési vitát is: kérdés, hogy rendszerbe kell-e állítani ezeket az eszközöket vagy sem, vagy külön intézkedés nélkül egy korábbi jogszabály folytán rendszerben maradhatnak-e - tette hozzá a Budapesti Nyomozó Ügyészség szóvivője.

A témakörben rendelkezik a rendőrségről szóló törvény is, ez pedig magasabb jogforrás, mint a rendeletek. Eszerint csak rendszerbe állított kényszerítő eszközöket lehet alkalmazni - jelentette ki Morvai Attila.

A szóvivő elmondta: a főkapitány jelezte, hogy az illetékes szervek pontosítják majd a rendeleteket.

Az ügyészség nem indít büntetőeljárást az őszi zavargások idején jogtalanul használt gumilövedékek ügyében, mivel a rendelkezésre álló információk ezt nem indokolják.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×