eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Magyarországi termékekben is van betiltott guar gumi

Egyre több magyar cég jelezte, hogy termékeikben van Indiából származó guar gumi adalék. Az E412 felhasználásának felfüggesztését azért rendelte el a főállatorvos, mert Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából származó guar gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek. A sütőipari, tejipari, húsipari és konzervipari cégek, a takarmánygyártók és gyógyszeripari vállalatok egyaránt használnak guar gumit. A dioxin rákkeltő vegyület, károsítja egyebek között az immun- és az idegrendszert is.

Folyamatosan emelkedik azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek Indiából származó guar gumit használnak fel - mondta a főállatorvos. Süth Miklós kiemelte, hogy a cégek megkezdték a kérdéses tételek bevizsgáltatását.

Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság két laboratóriumában, ha kell három műszakban vizsgálják majd a mintákat - tette hozzá a főállatorvos. A vizsgálat eredményei négy nap alatt születhetnek meg, a tételenként 440 ezer forintba kerülő vizsgálatokat a cégeknek kell állniuk.

Süth Miklós szerint egyelőre még nem tudni, hogy a termékekben mekkora a dioxinszint, egyáltalán átlépte-e, vagy sem a határértéket. De az Európai Unió 27 tagállamában az érvényes, hogy az Indiából származó guar-gumit csak hitelt érdemlő dokumentum alapján lehet dioxinmentesnek nyilvánítani.

Az indiai guar gumit tartalmazó és E412-vel jelölt készítményekből az ország minden részére kerülhetett, egyelőre nem lehet megmondani, hogy összesen hány cég érintett, de becslések szerint a 200 ezret is elérheti azon vállalkozásoknak a száma, amelyekhez Indiából származó guar gumi került.

Veszélyes lehet: joghurt, kenőmájas, gyógyszerek

Az országos főállatorvos az InfoRádióban arról beszélt, hogy a hatóság csak ellenőriz, az értesítést nem neki kell megtennie. A Regionális Közigazgatási Hivatalokon keresztül arra kérték a jegyzőket, körjegyzőket, hogy pontos nyilvántartást készítsenek az érintett vállalkozásokról.

Süth Miklós azt mondta: amennyiben valaki otthonában találkozik olyan készítménnyel, amely tartalmazza az E 412-es adalékot, akkor egyelőre abból ne egyen. Azonban kidobnia sem kell, ha még nem járt le a szavatossági ideje.

A sütőipari, tejipari, húsipari és konzervipari cégek, a takarmánygyártók és gyógyszeripari vállalatok egyaránt használnak guar gumit. Hamarosan felkerülnek a www.oevi.hu honlapra azok a készítmények, amelyek tartalmaznak szennyezett dioxint és Magyarországon vagy másutt az Európai Unióban kerültek forgalomba.

A lekváros bukta jöhet

Süth Miklós úgy véli, a napi fogyasztási cikkekbe, mint például egy lekváros buktába, nem került bele az Indiából származó guar gumi készletekből, ugyanis az ezt készítő vállalkozások valószínűleg már ügyelnek arra, hogy ne használják a szennyezett adalékot. Ha ez mégis megtörténik, és a hatóságok észreveszik, hárommillió forintos bírságra számíthatnak.

A dioxin rákkeltő vegyület, károsítja egyebek között az immun- és az idegrendszert is.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×