eur:
387.07
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Magyar horror: "saját ürülékükben fetrengenek" a magatehetetlen betegek

Magukra hagyott kórházi betegek, a sürgősségi esetek 16 órás várakoztatása, a halottak méltóságának megtépázása - így foglalta össze drámai tapasztalatait az egészségügyi intézményeket járva az ország egyik legnevesebb idegsebésze, Csókay András.

"Szörnyű példákat tapasztalok a kórházakba tett látogatások során" - mondta az InfoRádiónak Csókay András, aki hozzáfűzte: gyakran hívják konzíliumokra országszerte, így van rálátása a sürgősségi ellátás állapotára.

A szombathelyi Markusovszky kórház idegsebészeti osztályának vezetője közölte: a neurológiai, idegsebészeti osztályokra kiszáradt, eszméletlen betegeket küldenek rendszeresen, mert nincs nővér, aki megitassa őket.

Borzalmas állapotok

Leggyakrabban a krónikus belgyógyászati osztályokról, szociális otthonokból érkező idős, kiszáradt beteg válnak eszméletlenné, akik tele vannak felfekvésekkel, és "saját ürülékükben fetrengenek" azért, mert a személyzetet elbocsátották, így nincs, aki ápolja őket - fűzte hozzá a professzor.

"Ahol hatvan betegre jut egy nővér, ott nem lehet beszélni érdemi ápolásról" - jelentette ki az idegsebész.

Nincs méltóság

Csókay András elmondta: a legszörnyűbb élménye az volt, mikor az egyik kórházban azt látta, hogy egyetlen boncmester próbált rendet tenni a boncteremben.

"Három hulla egy kocsin, egymás hegyén-hátán, valahogy úgy, ahogy Auschwitzban vagy Mauthausenben volt" - emlékezett vissza a szombathelyi Markusovszky kórház idegsebészeti osztályának vezetője, aki hozzátette: ez a halottak méltóságának megtépázása, a helyzet oka pedig itt is a létszámhiány és az anyagi forráskivonás.A professzor közölte: egy orvoskonferencián az is elhangzott, hogy az orvosok a súlyos állapotú, nagy gazdasági és humán erőforrásokat felemésztő betegek helyett inkább a középsúlyos állapotú páciensekkel foglalkozzanak, mert így mégis kisebb lesz a halottak száma.

"Ez a szörnyűséges helyzet, amit az egészségügyi kormányzat teremtett, tulajdonképpen amatőrré teszi az egészségügyi ellátórendszert" - jelentette ki Csókay András. Hozzátette: itt halottak százairól van szó.

Kármentés

A szombathelyi Markusovszky kórház idegsebészeti osztályának vezetője szerint összefogással lehet kiutat találni a jelenlegi szörnyű helyzetből, és mivel az orvosok és nővérek nem tudnak sztrájkolni, ezért "a társadalomnak kell felébrednie", és erre éppen jó lesz a Fidesz által kezdeményezett népszavazás.

A professzor közölte: a legfontosabb a kármentés. Hozzáfűzte: felszólítják az átalakítás felelőseit, hogy függesszék fel a további meggondolatlan lépéseket, és vonják vissza az eddig hozott intézkedéseket, valamint, hogy tegyék jóvá az okozott károkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×