eur:
389.3
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fodor Gábor: "engem sehol nem fognak eltemetni"

Fodor Gábor még nem döntötte el, hogy az SZDSZ-ben vagy a kormányban szeretne-e tevékenykedni a jövőben. A szabad demokrata politikus, aki a pártelnöki választáson alul maradt Kóka Jánossal szemben, minden értelmes feladatot hajlandó elvállalni, és azt ígéri: őt sehol sem fogják "eltemetni", még akkor sem, ha megkapná a környezetvédelmi tárcát. Az InfoRádió elsőként arról kérdezte Fodor Gábort, hogy milyen feladatok várhatnak rá a jövőben.

Benne vagyunk egy tárgyalásban, és szeretném hangsúlyozni: a legfontosabb az, hogy azt az értékvilágot, azt a gondolkodásmódot, amit a pártelnöki választási kampányban megjelenítettem, továbbra is képviselni tudjam az SZDSZ-ben.

Ön hol tud hiteles maradni? A párton belül vagy a kormányon tudja ezt megmutatni?

Hogy a kormány vagy a párt, az egy nyitott kérdés jelen pillanatban. Készen állok az értelmes feladatok elvállalására, mert érzek magamban annyi erőt, hogy ezeket megoldjam, de ez nyilván egy megegyezés része. Egy biztos: csak olyan feladatba vágok bele, ahol érzem és látom a szükséges támogatást.

A lehetőségek között szerepel az is, hogy miniszter lesz? Többen a környezetvédelmi tárcát emlegetik.

Benne van ebben a miniszterség is, de benne van más is. Félreértés ne essék, szó sincs arról, hogy engem a pozíciók érdekelnének, azon túlmenően, hogy természetes dolog - a politikában tudjuk jól - nem másodlagos kérdés, hogy az ember milyen posztokon és hogyan tudja érvényre juttatni a szándékait. Mert ha valamit csinálni akar, ahhoz kellenek posztok. Az igazi kérdés a feladatvállalás kapcsán az: el kell-e vállalnom a feladatot azért, hogy az általam képviselt értékvilágot az SZDSZ-en belül meg tudjam őrizni.

Mindez mikor dőlhet el? Az SZDSZ ügyvivői testületének szerdai ülésén?

Lehetséges, hogy a szerdai ülésen már születnek olyan döntések, amelyek közelebb visznek bennünket a végső megoldáshoz, de az is lehet, hogy erre még néhány napot várni kell.

Ön mit szeretne? Sokan azt mondják, hogy ha ön egy politikai alku keretében a környezetvédelmi tárca élére kerül, akkor Persányi Miklósnak mennie kell. Önt pedig ott majdhogynem eltemetnék politikailag.

Sok mindent mondanak az emberek, de engem sehol sem fognak eltemetni. Éppen ellenkezőleg, ha bármit vállalok, meg fogom mutatni azt, hogy hogyan kell a liberális értékeket határozottan képviselni.

Már eldöntötte, hogy párton belül szeretne-e politizálni a jövőben, vagy kormányon belül?

Én minden kérdést nyitva hagyok, és minden értelmes feladatot hajlandó vagyok elvállalni.

Ön mennyire megosztó személyiség az SZDSZ-ben? Majdhogynem ön nyerte meg az elnökválasztást, a párt pedig ezzel két részre szakadt: egy Kóka-pártira és egy Fodor-pártira.

Én saját magamat egyáltalán nem tartom megosztó személyiségnek. Méghozzá azért nem, mert azt gondolom, hogy akik mögöttem álltak, azok hitből és meggyőződésből tették ezt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×