eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Három fideszes kérdésben lehet népszavazás

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése értelmében a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a patikán kívüli gyógyszerárusítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekben megkezdődhet az aláírásgyűjtés - jelentette be Bihari Mihály, a testület elnöke. A vizitdíjról és a tandíjról újra kell döntenie az Országos Választási Bizottságnak.

Az Alkotmánybíróság azt a három kérdést fogadta el, amelyet az Országos Választási Bizottság tavaly november 20-21-én hitelesített. Ezek azért kerültek a taláros testület elé, mert az OVB döntését magánszemélyek megtámadták.

A vizitdíjjal kapcsolatos határozatot az Ab szerint formai, míg a tandíjjal kapcsolatosat tartalmi okok miatt kell újra napirendre tűznie az OVB-nek.

Jóváhagyott kérdések

A népszavazáson a következő kérdésekről dönthetünk majd, ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?".

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2005. június 15-ei állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?"

Függőben lévő és elutasított kérdések

Az OVB a következő kérdéseket veszi újra napirendre:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?"

Ezekről a kérdésekről pedig biztosan nem szavazhatunk majd:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés - a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett - törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjai speciális, objektív felelőségét is a költségvetés túllépéséért?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát?"

Indoklás

Az OVB két hitelesítést megtagadó döntése közül a kormánytagok felelősségére vonatkozó népszavazási kérdés kapcsán Bihari Mihály közölte: a kérdés nem egyértelmű sem a választópolgárok, sem a jogalkotó számára.

Mint mondta, ha eredményes lenne az ezzel összefüggő népszavazás, az Országgyűlés számára nem lenne világos, hogy milyen törvényt kell alkotnia.

A másik, ugyancsak az OVB és az Ab által is elutasított kérdés, a nyugdíjasok foglalkoztatása kapcsán az Ab elnöke kifejtette: részben szintén nem egyértelmű a szavazók számára, részben pedig tucatnyi jogszabályt érint.

Az egyik népszavazási kezdeményezés, amelyben új eljárásra kötelezte az OVB-t az Ab, a vizitdíjjal kapcsolatos.

Ebben a kérdésben formai okból semmisítette meg az OVB hitelesítést megtagadó határozatát, ugyanis az OVB döntésének meghozatalakor még nem volt hatályos a 2007. évi költségvetési törvény, amellyel az OVB szerint kapcsolatban van a vizitdíj és így az tiltott népszavazási tárgykör.

Egy újságírói kérdésre, miszerint a vizitdíjjal kapcsolatban az OVB-nek ismételten meg kell-e tagadnia az aláírásgyűjtő ív hitelesítését amiatt, hogy az tiltott népszavazási tárgykört, a költségvetést érinti, Bihari Mihály csupán annyit mondott: a kérdés magában foglalja a választ.

A képzési hozzájárulással, vagyis a tandíjjal kapcsolatos népszavazási kezdeményezést az OVB többek között azzal az indoklással utasította el, hogy az érinti az egyik tiltott népszavazási tárgykört, a kormányprogramot.

Az Alkotmánybíróság ezt az OVB-határozatot tartalmi okból megsemmisítette, nem fogadta el a megtagadás indokait és az OVB-t új eljárásra utasította.

Ezzel kapcsolatban Bihari Mihály annyit mondott, hogy a következő OVB-döntés ellen is lehet majd az Ab-hez fordulni.
A kormánynak nincs dolga

A kormánynak nincs teendője az Alkotmánybíróság döntése után sem, hiszen egyelőre egyetlen kérdésben sem dőlt még el, hogy lesz-e róla népszavazás - írta a Kormányszóvivői Iroda.

Azokban a kérdésekben, amelyeket az Alkotmánybíróság a népszavazásra alkalmasnak talált, az Országos Választási Bizottság által hitelesített íveken meg lehet kezdeni az aláírásgyűjtést; azokban a témákban pedig, amelyekben az Országos Választási Bizottságot új eljárásra utasította, a kérdések jogszerűségét e testületnek kell újra megvizsgálnia - olvasható a közleményben.

A kormány minden esetben betartja a demokrácia írott és íratlan szabályait: a jogszabályoknak megfelelően biztosítani fogja a népszavazás lebonyolításának feltételeit, ha a referendumra javasolt kérdések jogszerűnek bizonyulnak, és ha azokat a választópolgárok megfelelő számú aláírással támogatják - tudatta a Kormányszóvivői iroda.

A népszavazás kezdeményezőinek négy hónap alatt 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük.

MSZP: Orbán bosszúja

Az MSZP szóvivője szerint a bosszú vezette a népszavazási kérdések megfogalmazásakor a Fidesz elnökét, márpedig így nem lehet szakszerűen megfogalmazni a kérdéseket.

A Fidesz még kérdezni sem tud alkotmányosan, és ez mindenképpen elgondolkodtató a kormányzóképességét illetően - vélekedett a Nyakó István.

A szóvivő szerint Orbán Viktor gondolkodását minden percben a bosszú vezeti a 2006-os választási vereségért.

Hozzátette: ha a bosszú vezeti a pártelnök kezét, akkor abból nem jöhet ki szakszerűen megfogalmazott kérdés.

Fidesz: négy kérdésben lehet népszavazás

A Fidesz szerint várhatóan négy kérdésben lehet népszavazás, hiszen az Alkotmánybíróság (Ab) által jóváhagyott három kérdés mellett meg van a lehetősége annak, hogy a tandíjról is véleményt mondjanak a polgárok - mondta Áder János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Rubovszky György KDNP-s képviselővel tartott sajtótájékoztatón.

Áder János azt mondta: kérik az Országos Választási Bizottságot, hogy - az Ab által meghozott döntésnek megfelelően - mielőbb folytassa le az eljárást a tandíjjal kapcsolatban.

A fideszes politikus úgy vélte, ha az OVB a lehető legrövidebb időn belül lefolytatja a szükséges eljárást, akkor a négy kérdésről várhatóan ősszel, szeptember és november között meg lehet tartani a népszavazást. További részletek itt!

4

Kuncze: elbukott Orbán szándéka

Az SZDSZ tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését - mondta a párt vezetője.

"Azzal, hogy az eredeti hét kérdés helyett jelenleg csak három kérdésben gyűjthet aláírást a Fidesz, elbukott Orbán Viktor azon szándéka, hogy a népszavazással a jelenlegi kormányt meg lehet buktatni" - jelentette ki Kuncze Gábor.

Hozzátette: az emberek elmondhatják, nemcsak a gyógyszertárakban hanem több helyen és olcsóbban szeretnének orvosságokat vásárolni.

A kisebbik kormánypárt elnöke szerint a kórházprivatizációról szóló kérdés értelmetlen vitáról szól, mivel jelenleg senki nem akar kórházakat privatizálni, ráadásul e kérdésről már volt népszavazás két évvel ezelőtt.

Dávid: demokratikus deficit

A Magyar Demokrata Fórum elfogadja az Alkotmánybíróság döntését.

Az MDF felhívja azonban a figyelmet, hogy Magyarországon "a népszavazás intézményét a pártok képtelenek a maga eredeti szerepének megfelelően kezelni, ezáltal súlyos demokratikus deficitet okoznak" - olvasható a párt elnökének közleményében.

Az MDF vallja, hogy egy normális demokráciában a képviseleti demokráciát, a parlamentáris döntéshozatalt ki kell egészítenie a népszavazás intézményének, mert csak így valósulhat meg a nép közvetlen és képviselet útján való hatalomgyakorlásának helyes aránya - írta Dávid Ibolya.

Hozzátette: ma Magyarországon a népszavazást a pártok nem kezelik az alkotmányos szerepének megfelelően.

A Fidesz a népszavazási kezdeményezéseket napi kampánycélokra használja fel, ami ellentétes az alkotmány szellemével, az MSZP pedig úgy fél a nép akaratnyilvánításától, mint a tűztől - írta a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×