eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Aláírták a fővárosi koalíciós szerződést

Aláírta a koalíciós szerződést a fővárosi MSZP és SZDSZ, valamint a főpolgármester az Újvárosházán. A dokumentum aláírását követően a Fővárosi Közgyűlés megválasztotta a két párt által javasolt főpolgármester-helyettest, Horváth Csabát (MSZP) és Ikvai-Szabó Imrét (SZDSZ).

A megállapodás aláírása azért nem történt meg eddig, mert nem tudtak megegyezni a szocialista jelölt személyéről.

Az MSZP korábban ragaszkodott Gy. Németh Erzsébet jelöléséhez, ám Demszky Gábor főpolgármester ezt nem fogadta el. A megoldhatatlannak tűnő helyzetet Gy. Németh Erzsébet oldotta fel, aki nemrég közölte, visszalép a jelöltségtől.

Amennyiben a közgyűlés többsége megszavazza a két jelöltet, három főpolgármester-helyettese lesz Demszky Gábornak. Hagyó Miklóst (MSZP) már korábban a városvezető helyettesévé választotta a testület.

A fővárosi MSZP és az SZDSZ között létrejött koalíciós megállapodást Demszky Gábor főpolgármester, Burány Sándor, az MSZP Budapesti Területi Szövetségének elnöke, Lakos Imre, a szabad demokraták budapesti választmányának elnöke, Steiner Pál, a szocialista párt fővárosi frakcióvezetője, valamint Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ fővárosi frakciójának elnöke látta el kézjegyével.

A dokumentum egyik kiemelt mondata értelmében a felek 2007. március 31-éig értékelik a megállapodás tapasztalatait, újratárgyalják és közös akarat esetén módosítják annak tartalmát.

A főpolgármester a dokumentum aláírását megelőzően közölte: miután hiányzások miatt az MSZP és az SZDSZ képviselői nem lesznek többségben az ülésen, illetve a szavazáson, ezért ellenzéki voksokra is számít.

Az ellenzéki képviselők túlnyomó többsége nem vett részt a voksolásban, az MDF-frakció viszont igennel szavazott a jelöltekre.

A helyettesek fizetése havi 650 ezer forint, plusz 130 ezer forint költségátalány.

Az egészségügy felügyeletét a polgármesteri hivatalt vezető Tiba Zsolt fővárosi főjegyző hatáskörébe tették át.Demszky: nem okozott károkat a késés

A főpolgármester a koalíciós szerződés aláírása után az InfoRádiónak elmondta: nem érzi úgy, hogy a késés károkat okozott volna az eddig "gazdátlan" szakterületeken.

Az oktatási reformot végrehajtjuk, nem érezzük úgy, hogy ne lenne gazdája ennek a területnek - hangsúlyozta Demszky Gábor.

A főpolgármester szerint a színház-finanszírozással kapcsolatban akkor is lett volna vita, ha van helyettes, mert "nagyon erős a színházak érdekérvényesítő képessége".

A szerződés értelmében az új főpolgármester-helyettesek közül Ikvai-Szabó Imre a költségvetési ügyekért, Horváth Csaba pedig humánpolitikai ügyekért felel majd. Az egészségügy a főjegyző felügyelete alatt működik, politikai értelemben pedig a főpolgármesterhez tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×