eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nemzetközi pályázat a kormányzati negyedről

A kormányfő a kormányzati negyed projekt megvalósításáért és koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízottnak nevezi ki Görözdi Györgyöt, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság munkatársát.

A kormányszóvivő a kabinet ülése után azt is közölte: csütörtökön megkezdődik a nyílt, nemzetközi tervpályázat kiírásának folyamata.

Danks Emese elmondta, hogy a pályázatokat május 21-ig lehet beadni, az elbírálás határideje június 11.

A kormányzati negyed kialakításakor prioritásként kezelik, hogy az újonnan felépített épületegyüttes illeszkedjen Budapest városszerkezetébe, illetve közvetlen környezetébe, ezért a pályázóknak a Nyugati pályaudvar környékének átfogó rendezésére is tervjavaslatokat kell készíteniük.

Görözdi György miniszterelnöki megbízott elmondta: amellett, hogy a pályázat nyílt, a kiírást elküldik ötven neves külföldi építészcégnek, hogy közvetlenül is felhívják a figyelmüket a lehetőségre.

A tervpályázati kiírás előkészítésében és a munkában a kormányzat és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság mellett képviselteti magát a Magyar Építész Kamara, és részt vesz benne számos nemzetközi építész is, például Hans Stimmann, Berlin főépítésze, Josep A. Acebillo Marin, Barcelona főépítésze, valamint Daniel Libeskind New Yorkból, aki többek között a 2001. szeptember 11. utáni újjáépítésen dolgozott.

A pályázóknak két feladatot kell teljesíteniük: egyrészt a kormányzati épületegyüttes építészeti arculatát kell megfogalmazniuk, másrészt a Nyugat pályaudvar környékének átfogó rendezésére kell javaslatot készíteniük.

Görözdi György arról is beszélt, hogy a pályázók a bírálóbizottság döntése alapján különböző összegű díjazásban részesülhetnek, a díjak alsó határa egymillió, felső határa 20 millió forint, erre bruttó 100 millió forint költhetnek összesen.

Megjegyezte, hogy a kormány április 30. után dönt a beruházás finanszírozási konstrukciójától, ez határozza majd meg a további menetrendet. Az átadás 2009. május 31-ére várható.

A miniszterelnöki megbízott kérdésre válaszolva azt mondta: nem lesz semmilyen stílusbeli megkötés, azt sem szabják meg, hogy a kijelölt területen belül hova tervezi az építész az épületegyüttest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×