eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Medián: stabilizálódó Fidesz-előny

Februárban 72 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok - derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG számára készített.

Az országos reprezentatív felmérés szerint a borúlátás valószínűleg nem egyszerűen a háztartások megélhetési problémáiból következik.

Bár az emberek 68 százaléka szerit az elkövetkező egy évben romlani fog a háztartások anyagi helyzete, januárban is pontosan ennyien kalkuláltak így, ám az ország gazdasági helyzetét illetően egy hónap alatt 59-ről 64 százalékra nőtt a pesszimisták aránya.

A lap közlése szerint a romló közhangulatban stabilizálódott a Fidesz tetemes előnye az MSZP előtt.

Az ellenzéki párt támogatottsága a tavaly év végi politikai válság idején jelentősen visszaesett, januárban azonban újra a teljes népesség 37 százaléka szavazott volna a Fideszre.

Ugyanilyen arány alakult ki most februárban, és az MSZP támogatottsága is csak egy százalékponttal csökkent, ami statisztikailag nem szignifikáns változás.

Jelentősen visszaesett viszont az MSZP-szimpatizánsok részvételi hajlandósága, így a választani tudó "biztos" szavazók körében igencsak szélesre nyílt a két nagy párt támogatottságát kifejező olló.

A felmérés szerint a választani tudó a biztos szavazók 57 százaléka a Fideszt, míg 33 százaléka az MSZP-t támogatja. Az MDF támogatottsága ebben a körben 3 százalék, ugyanekkora támogatottságot tudhat magáénak az SZDSZ, valamint a MIÉP is.

Élen az államfő

A politikusok népszerűségi listáját Sólyom László köztársasági elnök vezeti.

Néhány ellenzéki politikus megítélése a statisztikai hibahatárnál kisebb, néhány kormánypártié annál nagyobb mértékben csökkent.

Érdekesség, hogy 76 százalékos ismertségével bekerült a 20 legismertebb politikus közé - és ezzel "kiérdemelte" az adatai publikálását - Molnár Lajos egészségügyi miniszter, aki 13 százalékos népszerűségi mutatójával messze a legkevésbé kedvelt politikusnak számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×