eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Ez volt az utolsó csepp a pohárban"

Az orvosi praxisoknak járó állami támogatás megduplázását és az eszköz- és ingatlanfinanszírozási rendszer visszaállítását követelik az orvosok az egészségügyi tárcától. Az erről szóló szerződésmódosítás-tervezeteket a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén vette át az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselője.

Megkétszerezné a háziorvosoknak járó állami támogatás mértékét az orvosi kamara. Éger István elnök a szervezet nagygyűlésén több mint 1500 orvos előtt azt mondta, egy átlagos, egypraxisos település egészségügyi finanszírozása kevesebb, mint félmillió forint, míg a valós költségek milliós nagyságrendűek.

"Már kétségtelen az, hogy az alapellátás financiálisan csőd közeli állapotban van, és ez volt az utolsó csepp a pohárban. Sajnos ma azt kell mondanom, hogy kisebb kiigazításokkal ugyan, de egyre lehetetlenebb helyzetbe kerül a háziorvosi kar, az alapellátók közönsége" - jelentette ki Éger István.

A Magyar Orvosi Kamara a nekik járó összeg megduplázása mellett az eszköz- és ingatlantámogatás rendszerének visszaállítását is követeli, ugyanakkor tiltakozik a több-biztosítós egészségügyi modell, az adminisztratív terhek növekedése és a vizitdíj miatt is, ami - Éger István szerint - nem kompenzálja majd a kieső költségeket.

OEP: nincs több pénz

A kamara elnöke több mint 3000 olyan névre szóló szerződés-tervezetet adott át az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettesének, amely már a kért változtatásokat tartalmazza. Székely Tamás, miután átvette a dobozokat, kijelentette, hogy nincs több pénz, és ők egyébként is csak jogalkalmazók.

"Végignéztem, hogy milyen lehetőségeink vannak. Szeretném elmondani, hogy a szerződést ugyan mi kötjük, de különböző jogszabályok alapján. A rendelkezésre álló pénzt a magyar Országgyűlés a költségvetési törvényben határozza meg. Ez az összeg idén ugyanannyi volt, mint a tavalyi kiadás, tehát 714 milliárd forint. Ennek megfelelően azt a kérdést, hogy a praxis finanszírozása milyen mértékű legyen, azt a 2007-es év vonatkozásában az Országgyűlés eldöntötte" - hangsúlyozta Székely Tamás.

A minisztériumból senki sem ment el

Bár a Nemzeti Sportcsarnokot megtöltő orvosok az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettesén vezették le dühüket, a füttykoncert valójában az egészségügyi tárca vezetőinek szólt.

Bár a kamara szerint Horváth Ágnes államtitkár megígérte, hogy ott lesz a nagygyűlésen, végül nem jött el. A minisztérium sajtófőnöke később közölte, a tárca jogásza ott volt a rendezvényen, erről azonban senki nem tudott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×