eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A civilizáció ára" - fordulat az Egérút-perekben

Fordulat következett be az úgynevezett Egérút-perek kapcsán - tudta meg az InfoRádió.

A Legfelső Bíróság hatályon kívül helyezte az eddigi bírósági ítéleteket, amelyek szerint a fővárosi önkormányzatnak milliárdos kártalanítást kellett volna fizetni az Andor utca környéki lakosoknak a megnövekedett forgalom miatt, és új eljárást kezdeményezett az ügyben.

A döntés 2 percsoportban közvetlenül mintegy 220, szélesebb körben pedig közvetve 500 lakossági felperest érint, akik összesen mintegy 1,5 milliárd forintra perlik a fővárosi önkormányzatot.

A felperesek problémája az, hogy a főváros az Andor utcai lakótelepre terelte a Lágymányosi-híd forgalmát, a megnövekedett zaj és füst pedig csökkentette ingatlanaik értékét. Az első- és másodfokú bírósági döntés a lakosoknak adott igazat, de most elölről kezdődik a vita.

Tiba Zsolt főjegyző szerint az, hogy a Legfelső Bíróság így döntött, a főváros igazát bizonyítja.

"Jogászként az tudom mondani, hogy az esetleges értékcsökkenést nem a fővárosi önkormányzatnak kell megfizetni, a magánvéleményem pedig az, hogy ez a civilizáció ára" - tette hozzá.

Tiba Zsolt közölte, hogy számos esetben nem hogy értékcsökkenést, hanem értéknövekedést hoz egy ingatlantól nem messze megvalósuló infrastrukturális beruházás. Hozzátette, hogy a főváros nem követett el jogi hibát az építési engedélyeztetés során sem.

Czirmes György, az érintett 500 felperes lakos jogi képviselője szerint azért indul új eljárás, mert a főváros nem tudta bizonyítani, hogy a legmegfelelőbb nyomvonalon vezette el a Lágymányosi híd budai forgalmát.

"Az eredeti Hamzsabégi úti nyomvonalon ötvenszer kevesebb ingatlant érintett volna a forgalom által keltett környezetszennyezés, ezért az lett volna a megfelelő irány a híd és az M7-M1-es autópálya között" - mondta.

Czirmes György úgy véli, hogy az alperes önkormányzat az új eljárás során sem tudja bizonyítani, hogy jó nyomvonalat választott, ezért fizetnie kell.

A jogi képviselő arra a felvetésre nem válaszolt, hogy a kilencvenes évek elején pont azért kellett a Hamzsabégi útról más irányba terelni a Lágymányosi híd budai lehajtóját, mert óriási lakossági és civil tiltakozás tört ki a beruházás miatt.
Az új eljárásra utasított ügyben becslés szerint még legalább két évig nem lesz döntés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×