eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sehol sem várható megegyezés a kórházi ágyak elosztásáról?

Valószínűleg sehol nem lesz megegyezés a kórházi ágyak elosztásáról, ugyanis eddig öt tanácsban dobták vissza a miniszteri javaslatot, kettőben pedig azt mondják, hogy csak többségi vélemény alakulhat ki. Ha a testületekben nem születik megállapodás, akkor Molnár Lajos egészségügyi tárcavezető dönthet az átalakításról.

Az egészségügyi miniszter javaslatával egyik regionális egészségügyi tanács sem elégedett. Konkrétan az ágyszámok radikális csökkentésével, és a tervezett elosztással van probléma, tehát gyakorlatilag az egész javaslattal - mondják a testületekben.

Molnár Lajos tárcavezető 60 ezer aktív ágyból csak 44.200-at hagyna meg, az ápolásra és rehabilitációra azonban 20 ezer helyett több mint 27.100-at tervez. Az elosztás arányszámairól kórházakra lebontva készítette el a javaslatát.

Hétből öten már elutasították

Az InfoRádió számításai szerint sehol nem lesz megegyezés a kórházi struktúra átalakításáról. Öt regionális tanács ugyanis már elutasította a tervezetet. A dél-alföldi testület másfél hete döntött így.

Az indoklás szerint a javasolt ágyszám-kerettel a kórházak működése nem vállalható. A nyugat-dunántúli régió szintén bedobta a törölközőt. Borsos József, a tanács elnöke szerint szakmaiatlan a dokumentum.

A Közép-Dunántúli Regionális Egészségügyi Tanács vezetője úgy fogalmazott: a miniszteri javaslat tárgyalásra alkalmatlan, ezért elutasítják. Eképpen határozott a dél-dunántúli régió is. Gelencsér Attila, a testület elnöke azt mondta: a koncepcióval van baj, és azzal, hogy a kórházak nem ismerik a finanszírozás részleteit.

Az észak-alföldi regionális tanácsban sem határoztak másként. Itt sem látták megoldottnak a betegellátás folyamatosságát a miniszteri számokkal. Ülésezik még a közép és az észak-magyarországi régió tanácsa, de valószínűleg ezekben sem lesz megállapodás. A közép-magyarországi testület elnökségi tagja Stubnya Gusztáv úgy véli: legfeljebb többségi vélemény alakulhat ki.

Trencsényi Erzsébet, az Észak-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács elnöke is hasonlóan nyilatkozott.

Megállapodás híján a miniszter dönt

Ha nem lesz megállapodás a regionális egészségügyi tanácsokban vasárnapig, akkor az egészségügyi miniszter dönt az ágyszámokról és az elosztásról. Molnár Lajos ugyanakkor hangsúlyozza, hogy figyelembe veszi majd a kialakult többségi véleményt.

Gyurcsány Ferenc pedig azt mondta: a miniszteri javaslat csak kiindulópont, amelyet vita követ majd, és melynek során változni fog a tervezet. A kormányfő szerint érdemes megfontolni a kórházigazgatók, polgármesterek, és parlamenti képviselők véleményét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×